KAMU PERSONEL SİSTEMİNİN GÜNCEL HUKUKİ SORUNLARI SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Eklenme tarihi : 05.12.2024 10:21:19 - 160 Okunma

Memur-Sen’in Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi işbirliğiyle düzenlediği “Kamu Personel Sisteminin Hukuki Sorunları” sempozyumu, Memur-Sen Genel Merkezinde gerçekleştirildi.

04.12.2024memursensempozyum

Mevzuat, uygulama ve yargı kararları bağlamında kamu personel sisteminin güncel ve hukuki meseleleri masaya yatırılarak sistemin iyileştirilmeye açık taraflarının ele alındığı sempozyuma Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu ile alanında uzman akademisyenler, Memur-Sen Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Başkanımız Mecit Erdoğan, Genel Başkan Yardımcılarımız Hamdi, Usta, Yasin Kılıç, konfederasyon bünyesindeki sendikaların genel başkanları, yönetim kurulu üyeleri, komisyonların başkanları ve davetliler katıldı.

Sempozyumda bir konuşma gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan; kamu, özel, sivil toplum ya da akademi fark etmeksizin herkesin ortak arzusunun ülkemizin birliği, dirliği, huzur ve refahı olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’nin güçlenmesi, ekonomimizin büyümesi, insanlarımızın gelecek kaygısı yaşamadan iş-güç sahibi olması, ortak hedefleri etrafında, hep birlikte çalışıyor, mevcut sorunlarımıza kalıcı çözümler üretiyoruz. Kamuda nitelikli hizmetlerin üretilmesini sağlayan fedakâr kamu görevlilerimizin mali ve özlük haklarını geliştiriyoruz. Demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan, sendikalarımızın büyümesi ve gelişmesi için örgütlenmelerine destek oluyoruz. Toplu sözleşmeler yaparak kamu görevlilerimizin çalışma şartlarını, sosyal ve özlük haklarını ve refah seviyelerini artırmaya çalışıyoruz. Bunları da hükümet olarak, sosyal diyalog anlayışımız gereği siz kıymetli sendikalarımızla yapıyoruz” diye konuştu.

kps_sempozyum7

Işıkhan: Bu sempozyum ortak çalışma kültürümüze büyük katkılar sağlayacak

AK Parti hükümetlerinin, Kamu görevlilerinin sorunlarını çözmek amacıyla en yoğun mesai harcadığı kesimlerin başında geldiğinin altını çizen Bakan Işıkhan, “Bugüne kadar çözülemez denilen, adeta kangren olmuş ne kadar sorun varsa sizlerle birlikte çözdük, sizlerle birlikte çözmeye de devam ediyoruz. Kamu hizmetlerini daha etkili ve doğru şekilde yürütmek için istişare mekanizmalarını işleterek iletişim kanallarını her zaman açık tuttuk. Çalışma hayatının doğasında var olan sosyal diyaloğu merkeze alan ortak platformları fikir ya da görüş ayrımı yapmadan tüm tarafları dikkate alarak oluşturduk. Kamu görevlileri sendikalarımızın, görüş ve önerilerini dikkate alarak personel politikasını yönlendirmeye büyük özen gösterdik. Dolayısıyla bugün, kamu personel yönetiminin, sendikal hakların ve toplu sözleşme sisteminin mevzuattan uygulamaya kadar tüm hukuki yönlerine dair; bilgi, görüş ve tecrübelerin paylaşılacağı, güncel ihtiyaçlara ilişkin çözüm önerilerinin tartışılacağı bu sempozyum, sadece sistemi iyileştirmekle kalmayacak aynı zamanda ortak çalışma kültürümüze büyük katkılar sağlayacaktır” dedi.

kps_sempozyum5

Doğan: Adil pazarlığa imkân veren bir toplu sözleşme sistematiği kurulmalıdır

Memur-Sen Genel Sekreteri Mahmut Faruk Doğan yapmış olduğu açılış konuşmasında kamu personel sisteminin tekil müdahaleler ve zamanın getirdiği eskimeler nedeniyle ihtiyaçlara cevap veremeyecek hale geldiğini belirterek, “Statü hukukunu zedeleyen, aynı işi yapanlar arasında özlük, mali ve sosyal haklar bakımından ayrımlar üreten, iş barışını ve aile kurumunu örseleyen sözleşmeli personel istihdamı istisna olarak kalmalı, kadrolu istihdam esas olmalıdır. Ücretli öğretmenlik, fahri imam ve Kur’an Kursu hocaları gibi ‘ne kadrolu memur, ne de sözleşmeli personel’ kabul edilen, statüsü belirsiz personel uygulamasından vaz geçilmelidir. Adalet duygusunu zedeleyen, devlete güveni sarsan mülakat uygulaması kaldırılmalıdır. Gerek memuriyete alımda, gerekse de kariyer basamaklarında, kamu vicdanını yaralayan, kamu hizmetinin kalitesini düşüren ehliyet ve liyakat sistemindeki sorunlar giderilmelidir. Mobbing ve şiddete karşı etkili bir şekilde mücadele edilmelidir. Tekil düzenlemeler nedeniyle bozulan ücret skalası düzeltilmelidir. Kariyer sistemindeki aksaklıklar giderilmeli, meslek gruplarının meslek kanunu ihtiyacı bütünleşik bir çalışmayla giderilmelidir. 4688 sayılı Kanun’da elzem değişiklikler bir an önce yapılmalı, adil pazarlığa imkân veren bir toplu sözleşme sistematiği kurulmalıdır. Emeklilik sistemi adil, bütünlüklü ve sürdürülebilir bir zemine oturtulmalıdır” şeklinde konuştu.

kps_sempozyum8

Köseoğlu: Kamu görevlilerin grev hakkı tartışılmalı

AYBÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu da Memur-Sen ve ASBÜ ile böyle bir organizasyonu hazırladıkları için mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Memurlar sendikal hakkını daha sonra ve ciddi bir mücadele sonunda elde edildi. Gelinen noktada kamu görevlilerinin sendikalaşma oranı işçilere oranla daha yüksek orandır. İşçilerde bu oran 14,80 memurlarda ise 75,18… Ancak bu gelinen nokta yeterli değil. Bu konuda atılması gereken adımlar var. Bunların başında 4688 sayılı Kanun’un 15‘inci maddesinin yeniden gözden geçirilmesi gelmektedir. Yani sendikaya kimlerin üye olup kimlerin olamayacağı meselesi ILO kriterleri çerçevesinde yeniden gözden geçirilmesi lazım. Toplu sözleşme süreçleriyle ilgili de gözden geçirilmesi gereken hususlar var. Özellikle grev hakkının artık tartışılmaya başlanması gerekmektedir” diye konuştu.

kps_sempozyum9

Arıcan: Akademinin, STK’larla olan işbirliğini önemsiyoruz

ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise sempozyumun kamu personel sisteminin yapısal ve hukuki meselelerini derinlemesine tartışmak ve çözüm önerilerini geliştirmek adına düzenlendiğini belirterek, “Akademinin paydaşlarla, STK’larla işbirliğini önemsiyoruz. Bilginin sadece akademide kalmamasını kamunun güncel sorunlarını ilgili paydaşlarla birlikte müzakere etmenin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda Memur-Sen’in öncülüğünde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitemiz ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitemiz işbirliğinde düzenlenen bu sempozyumun çok kıymetli çok değerli olduğunu düşünüyorum. Akademi ve uygulama arasında güçlü bir köprü kurulmasının ve bilimsel birikimin kamu politikalarına yön verecek nitelikte kullanılması gerektiğinin somut bir yansıması da olacaktır” ifadelerini kullandı.

kps_sempozyum4

Yıldız: Kamu personel sistemiyle ilgili çalışmalar sosyal diyalog sistemi içinde yapılmalı

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ali Yıldız da yapmış olduğu açılış konuşmasında kamu personel sisteminin milyonlarca kamu görevlisinin yükünü taşımanın uzağına düştüğünü bu nedenle kamu personel sisteminde bütünlüklü bir çalışmanın yapılması gerektiğini kaydetti.

04.12.2024memursensempozyum3

Güçlü devlet olmanın iyi, adil ve güçlü bir kamu personel sisteminden geçtiğini söyleyen Yıldız, “İstihdama hazırlık mahiyetindeki üniversite eğitiminden başlayarak, memuriyete giriş sınavları, istihdam modelleri, mesai sistemleri, liyakat kariyer sistemi, kadro ve dereceler ile ücret politikaları, atama tayin yükselme rejimi, emeklilik sistemi ve diğer birçok konu bütünlüklü, derinlikli ve kapsamlı bir tartışmaya açılmalı, kamu personel sisteminin sorunları tespit edilip yapısal çözümler üretilmelidir. Bu bağlamda bir kez daha yinelemek istiyorum, herhangi bir sosyal maliyete yol açmamak için kamu personel sistemiyle ilgili çalışmalar mutlaka etkili bir sosyal diyalog sistemi içinde yapılmalı, sosyal paydaşlar sürecin ortak öznesi kılınmalıdır” ifadelerini kullandı.

04.12.2024memursensempozyum1

Açılış ve selamlama konuşmalarının ardından oturum düzenine geçildi.

Sempozyum neticesinde elde edilen mevcut sorunlar, çözüm önerileri, tespitler ve bulgular daha sonra kitaplaştırılarak kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi. Böylece kamu personel sisteminin yapısal ve hukuki meseleleri açısından kaynak bir kitabın literatüre kazandırılacağı kaydedildi.

04.12.2024memursensempozyum2

4 ayrı oturumda tamamlanan sempozyumda; aşağıda isimleri ve konuşma başlıkları yer alan alanında uzman konuşmacılar tebliğlerini gerçekleştirdiler:

kps_sempozyum10

I. Oturum - Kamu Personel Sisteminde İstihdam, Hizmete Alma, Atama ve Yükselme

Oturum Başkanı: Prof. Dr. İbrahim Aydınlı / ASBÜ Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Onur Ender ASLAN / ASBÜ Öğretim Üyesi

(Anayasa Mahkemesi Kararları ve Kadro)

Prof. Dr. Mustafa AVCI / Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi

(Kamu Personel İstihdamında Sözlü Sınavların Yargısal Denetimi)

Doç. Dr. Süha Oğuz ALBAYRAK / AYBÜ Öğretim Üyesi

(Belediyelerdeki Asli ve Sürekli Hizmetlerin İşçiler Eliyle Gördürülmesi Sorunu ve Çözüm Önerileri)

Doç. Dr. Hüseyin BİLGİN / Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi

(Statü Hukuku Bakımından Kadrolu ve Sözleşmeli Kamu Görevlisi ile Geçici Personel)

Dr. Sümeyye KARABEKİROĞLU / Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ar. Gör.

(Kamu Personelinin Geçici Görevlendirilmesi ve Yaşanan Hukuki Sorunlar)

kps_sempozyum12

II. Oturum - 4688 sayılı Kanun Bağlamında Sendikal Örgütlenme ve Toplu Sözleşme

Oturum Başkanı: Halil ETYEMEZ / 25, 26 ve 27. Dönem Konya Milletvekili, ÇSGB Eski Bakan Yardımcısı

Prof. Dr. Ender Ethem ATAY / Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi

(Toplu Sözleşmenin Hukuki Niteliği)

Doç. Dr. Canan ERDOĞAN / AYBÜ Öğretim Üyesi

(Toplu Sözleşme Süreci ve İşleyişi)

Soner Can TUFANOĞLU / Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı - Bayındır Memur-Sen Genel Başkanı

(Toplu Sözleşme Hükümlerinin Uygulanmasında Yaşanan Uyuşmazlıkların Çözümü)

Hacı Bayram TONBUL / Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı - Enerji-Bir-Sen Genel Başkanı

(Kamu Görevlilerinin Sendikal Örgütlenme Özgürlüğü ve Yargı Kararları)

3.oturum

Genel Başkanımız Mecit Erdoğan III. oturum konuşmacılarına katılım plaketlerini takdim etti. 

04.12.2024memursensempozyum4

III. Oturum - Disiplin Hukuku    

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Ramazan ÇAĞLAYAN / HBVÜ Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Oğuz SANCAKDAR / Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi

(Disiplin Soruşturmalarındaki Güncel Sorunlar ve Gelişmeler)

Doç. Dr. Celal IŞIKLAR / KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi, AYİM Onr. Başsavcısı

(Danıştay Kararları Çerçevesinde Disiplin Yaptırımlarında Hukuka Aykırı Delil)

Dr. Ömür Kadri SARI / Ankara 17. İdare Mahkemesi Üyesi

(Kamu Görevlileri Açısından Disiplin Suç ve Cezalarında Kanunilik İlkesi)

Dr. Mehmet BAŞ / ÇSGB Çalışma Genel Müdürü

(Disiplin Hukukunda Uygulamada Karşılaşılan Sorunlar)

4.oturum

IV. Oturum - Sosyal Güvenlik Hukuku

Oturum Başkanı: Cevdet CEYLAN / Eski SGK Başkanı, ÇSGB Müşaviri ve Bakan Danışmanı

Doç. Dr. Yunus ERASLAN / Adana 1. Bölge İdare Mahkemesi Başkanı

(İdari Yargı Kararları Işığında 5434 Sayılı Kanuna Tabi Kamu Görevlisi ve Emeklilerine Sosyal Güvenlik Yönünden Borç Çıkarılmasına İlişkin İşlemler Üzerine Bir İnceleme)

Dr. Mehmet Selim BAĞLI / Eski Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı

(Türk Sosyal Güvenlik Sisteminde Kamu Görevlileri)

Mahmut DOĞAN / Danıştay On ikinci Daire Başkanı

(Danıştay Kararları Kapsamında Devlet Memurlarına Emekli İkramiyesi, Sözleşmeli Personele İş Sonu Tazminatı Ödemesinin Değerlendirilmesi)

Av. Halil Ufuk KÖK / Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü

(Kamu Personel Sistemindeki Farklılıklardan Kaynaklı Uyuşmazlıklar)

HABER 7 SON DAKİKA