Sözleşmeli personelin sorunları yetkililerle çeşitli zamanlarda yaptığımız görüşmelerde dile getirilmiş, bu çerçevede, Bunun yanı sıra sözleşmeli personelin karşılaştığı mağduriyetlerle ilgili sendikamızca birçok konuda hukuki süreç başlatılmış, askerlik dönüşü işe başlama, becayiş ve intibak gibi konularda önemli kazanımlar elde edilmiştir.<ğxml:namespace prefix = o ns = urn:schemas-microsoft-com:office:office />
Ayrıca 2008 Toplu Görüşmeleri sürecinde Konfederasyonumuz Memur-Sen, sözleşmeli personelin sorunlarını gündeme getirerek, eş durumu, askerlik sonrası işe başlama ve becayişle ilgili konuları mutabakat metnine aldırmıştır.
Memur-Sen olarak, sözleşmeli personel konusundaki temel politikamız, tüm sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesidir. Bu konu başta olmak üzere, sözleşmeli personelin tüm sorunlarının çözümü için Kültür Memur-Sen etkili sendikal mücadelesine bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edecektir.
Bilindiği gibi 4/B'li çalışanların toplu görüşme mutabakat metninde yer alan haklarının düzenlenmesi konusunda İlgili kurumlarca hazırlanan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda değişiklik yapılmasını içeren taslak, Başbakanlığa gönderilmişti.
Başbakanlığa gönderilen taslakta yer alan düzenlemede, 4/B'lilere becayiş, askerlik dönüşü işe başlama hakkı ve sağlık durumu nedeniyle mazeret tayini gibi haklar yer alıyor. Taslak eş durumu mazeret tayini konusunda ise sınırlı haklar içeriyor.
Söz konusu taslakta ayrıca, 4/B'li personelin doğum öncesi ve sonrası yasal izinler ücretli izin sayılması ve kalkınmada öncelikli bölgelerde çalışan sözleşmeli personele ücret artışı gibi yeni haklar ön görülüyor.
2008 toplu görüşmelerinde 4/B'li personel ile ilgili mutabakata varılan konuların uygulamaya geçirilmesi amacıyla, 1978 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda değişiklik öngören, İlgili kurumlarca hazırlanan taslak, Başbakanlığa gönderildi. Söz konusu taslakla getirilen yenilikler şöyle:
1.Sözleşmeli Kadın Personele doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta verilen izinler şu an ücretsiz izin statüsünde verilmektedir. Bu izni kullanan personel, sosyal güvenlik kurumundan 2/3 oranında geçici iş göremezlik parası almaktadır. Taslakta yer alan düzenleme ile doğum öncesi ve doğum sonrası izinler ücretli izin olarak değerlendirilecektir. Personel bu süre içinde kurumundan maaşını almaya devam edecektir.
2.Doğum sebebiyle hizmet sözleşmesini feshedenlerin iş sonu tazminatını almamaları şartıyla fesih tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde yeniden istihdam edilmek üzere ayrıldığı kuruma yazılı müracaat ederek görevlerine dönebilecektir.
3- Sözleşmeli personelin brüt ücretleri şu anki düzenlemede her ilde aynı uygulanmaktadır. Taslakta yer alan düzenleme ile iller 5 gruba ayrılmış, 3. grup illerde görev yapanların brüt ücretleri yüzde 10, 4. Grup illerde görev yapanların yüzde 20, 5. Grup illerde görev yapanların ise yüzde 25 artırılması öngörülmektedir.
1. Grup iller: Ankara, İstanbul, İzmir
2. Grup iller: Adana, Antalya, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Sakarya
3. Grup iller: Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Denizli, Düzce, Edirne, Hatay, Isparta, Kırklareli, Kütahya, Manisa, Muğla, Tekirdağ, Uşak, Yalova
4. Grup iller: Aksaray, Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Çanakkale(Sadece Gökçeada ve Bozcaada ilçeleri), Çankırı, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Karabük, karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Trabzon, Yozgat, Zonguldak
5. Grup iller: Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van
4- Askerlik sebebiyle sözleşmesini fesheden 4/B'li personel genel olarak askerlik dönüşü işe başlayamamaktadır, bilindiği üzere Bakanlığımızda çalışan 4/B'li arkadaşlarımızın askerlik dönüşü 10.07.2008 tarih ve 126610 sayılı bakanlık oluru çözülmüştü. Taslakta yer alan düzenleme ile askerlik sebebi ile sözleşmesi feshedilen personelin pozisyonu saklı tutulacak. Terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde müracaat etmek koşulu ile işe başlayabilecek. Doğum izninin bitiminde ücretsiz izin kullanmak amacıyla sözleşmesini fesheden personelin dönüşü boş vizeli pozisyon bulunmak kaydıyla mümkün oluyordu. Taslakta yer alan düzenleme ile sözleşmesini fesheden personelin pozisyonu saklı tutulacak. İzin bitiminde müracaatı halinde işe başlayabilecek.
5-Sözleşmeli personelin, unvan değişikliği suretiyle atamasının yapılacağı pozisyon için öngörülen ilk defa hizmete alınma prosedürüne riayet edilmesi kaydıyla ''unvan değişikliği'' mümkün olabilecektir.
6-Taslakta yer alan düzenleme ile Aynı unvanda çalışan sözleşmeli personel fiilen bir yıl çalışmak kaydıyla becayiş talebinde bulunabilecek.
7- Kamu personeli olan eşin, naklen atanması mümkün olmayan veya zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan görevde bulunması kaydıyla; sözleşmeli personel, boş vizeli pozisyon bulunması ve fiilen en az bir yıl çalışmış olması durumunda eş durumu tayini talebinde bulunabilecek.
8-Taslakta yer alan düzenleme ile kendisi eşi ve çocukları ile bakmakla yükümlü olduğu anne babasının hastalığının tedavisinin mümkün olmadığını sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi halinde sağlık mazeretinden dolayı yer değiştirme talebinde bulunabilecek.
Sözleşmeli Personelin Eş Durumu Tayininde Kısıtlama Kabul Edilemez
4/B'LİLERE YAPILAN KISITLAMA KABUL EDİLEMEZ
Bilindiği gibi 2008 toplu görüşmeleri ''Mutabakat Metninde'' yer alan konulardan birisi de 4/B'li çalışanların eş durumu tayini, becayiş ve askerlik sonrası işe başlama hakkının düzenlemesini içeriyordu. İlgili kurumlarca hazırlanan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına dair taslak çalışması Başbakanlığa gönderilmişti.
Eş durumu tayini ile ilgili taslakta yer alan düzenleme; boş vizeli pozisyon bulunması ve fiilen en az bir yıl çalışmış olması kaydıyla, sadece eşi kamu personeli olan ve naklen atanması mümkün olmayan veya zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan görevde bulunan sözleşmeli personele tayin hakkı getiriyor.
Taslak bu haliyle çıktığı takdirde, eşi zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan kamu görevlisi ve özel sektör de çalışan personel eş durumu tayin hakkından faydalanamayacaktır. Bu durumda, eş durumu tayin hakkından çok az kişi faydalanabilecek, eşinden ayrı şehirlerde yaşamak zorunda kalan birçok sözleşmeli personelin mağduriyeti devam edecektir. Bu konudaki mağduriyetin sona ermesi için, eş durumu tayin hakkı, kadrolu personel için yapılan uygulamayla aynı hale getirilmelidir.
MEMUR-SEN'DEN BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARINA ZİYARET
Konfederasyonumuz Genel Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri, Başbakanlık Müsteşarı Efkan ALA'yı ziyaret ederek; Sözleşmeli personele eş durumu tayin hakkı konusunda başbakanlığa gönderilen taslakta yer alan kısıtlamaları gündeme getirdiler. Başbakanlık Müsteşarı Efkan ALA'ya eş durumu tayin hakkı ile ilgili kısıtlama getirilmesinin sözleşmeli personelin mağduriyetini gidermeyeceğini ve bu düzenlemenin kabul edilemez olduğunu aktaran konfederasyonumuzun yetkilileri, düzenlemenin bu konudaki mağduriyetleri giderecek şekilde yapılması hususunda taleplerimizi ilettiler.