KAMU ÇALIޞANLARININ HAKLARI İÇİN 455 KİLOMETRE YÜRÜDÜ
Eklenme tarihi : 30.11.-0001 00:00:00 - 1749 Okunma
Kamu çalışanlarının hakları için İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüş eylemi başlatan Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, 455 kilometre yol yürüyerek Ankara’ya ulaştı. Yüzlerce kişi tarafından karşılanan Yusuf Yazgan, “Aldığı ücret yoksulluk sınırının çok altında olan memurlarımız, doğal tüketim maddelerine ardı ardına gelen zamlarla ve 666 Sayılı KHK ile ellerinden alınan haklarla zor günler geçirmektedir. Memurlarımız adeta yoksulluğa mahkum edilmektedir. 666 Sayılı KHK iptal edilmelidir” dedi. Kamu çalışanlarını 666 sayılı KHK ile kaldırılan fazla mesai ücretleri, ek ödemeleri ve ikramiyelerin geri verilmesi, 4/C’liler ile sözleşmelilerin kadroya alınması için 20 ޞubat’ta İstanbul’dan yürüyüş eylemi başlatan Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yazgan, Ankara’ya ulaştı. Genel Başkan Yusuf Yazgan, 18 gün süren eyleminde 455 kilometre yol yürüdü.

Yusuf Yazgan, Atatürk Orman Çiftliği kavşağında Memur-Sen’e bağlı sendika başkanları ve ülkenin dört bir yanından gelen yüzlerce kamu çalışanı tarafından karşılandı. Yürüyüş, ‘Kapıkulu değil devlet memuruyuz’ ‘Ücreti yoksa fazla mesai de yok’ ‘Memuruz haklıyız kazanacağız’ sloganlarıyla Abdi İpekçi Parkı’na kadar devam etti.

Abdi İpekçi Parkı’nda açıklama yapan Yazgan, memurların mali ve özlük haklarını iyileştirmek iddiasıyla yürürlüğe konan 666 Sayılı KHK ile kamu çalışanlarının maaşında 2011 yılından bu yana 500 liraya varan düşüş yaşandığını söyledi. Memurları ilgilendiren düzenlemelerin KHK’larla değil, komisyonlarda tartışılarak TBMM tarafından yasalaşması gerektiğini vurgulayan Yazgan, “666 Sayılı KHK, TBMM ve sendikalar baypas edilerek alelacele hazırlanmış ucube bir kararnamedir. Kars’taki Ucube anıt nasıl yıkıldıysa, çalışanların haklarını ellerinden alan bu ucube 666 Sayılı KHK’da iptal edilmelidir” dedi.

Kamu çalışanlarının KHK ile kaldırılan haklar nedeniyle zor günler geçirdiğini kaydeden Yusuf Yazgan, “Son araştırmaya göre, ޞubat ayında 4 kişilik çekirdek ailenin açlık sınırı 1000 lira, yoksulluk sınırı yaklaşık 3000 lira olarak belirlendi. Aldığı ücret yoksulluk sınırının çok altında olan memurlarımız, doğal tüketim maddelerine ardı ardına gelen zamlarla ve 666 Sayılı KHK ile ellerinden alınan haklarla zor günler geçirmektedir. Memurlarımız adeta yoksulluğa mahkum edilmektedir” diye konuştu.

Kamunun iş yükünün bitirilmesi için çalışanların fazla mesaiye kalmak zorunda bırakıldığını ileri süren Yusuf Yazgan, “Çalışanlar fazla mesaiye kalıyorsa ücreti de verilmelidir. Çünkü Anayasamızın 18’inci maddesine göre angarya yasaktır. Yine Anayasamızın 55’inci maddesi ise ‘ücret emeğin karşılığıdır’ demektedir. Memurlarımızın alın terinin karşılığını mutlaka ödenmelidir. Aksi yöndeki uygulama apaçık anayasal bir suçtur. Fazla çalışmanın ücreti verilmeyen bir Avrupa ülkesi göstersin biz de fazla mesai ücreti istemeyeceğiz. Biz kimseden lütuf beklemiyoruz. Çalışanların emeğinin ve alın terinin karşılığını istiyoruz. Eylemimiz sırasında fazla mesai ücretlerinin ödenmesiyle ilgili çalışma başlatıldığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik tarafından bizzat ifade edildi. Bu çalışmanın en kısa zamanda sonuçlandırılmasını ve hayata geçirilmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.  
HABER 7 SON DAKİKA