Araştırma sonucuna göre, kamu çalışanlarının yüzde 93.7 gibi oldukça yüksek bir kesimi, ekonomik krizden etkilediğini düşünüyor. Araştırmaya katılan kamu çalışanlarının yüzde 47.6'sı gelir düzeyi bakımından geçen yıl durumlarının daha iyi olduğunu söylerken, durumlarında değişiklik olmadığını ifade edenler ise yüzde 42,5. Gelir düzeyinin geçen yıla göre daha iyi olduğunu düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 9,9.
Öncelikli sorun işsizlik
Gündoğdu, ''Araştırmanın ortaya çıkardığı çarpıcı sonuçlardan biri, kamu çalışanlarının yüzde 61.6'sı Türkiye'nin öncelikli sorununu ekonomik kriz ve işsizlik olarak görmektedir. Ekonomik kriz ve işsizliği, yüzde 26.6'yla terör ve bölücülük, yüzde 23.4'le ahlaki çöküntü, yüzde 22.1'le eğitim sistemindeki bozukluklar, yüzde 18'le Ergenekon yapılanması, yüzde 17.8'le insan hakları ihlalleri takip ediyor. Ortaya çıkan tablo, ekonomik kriz ve işsizliğin siyasi ve sosyal sorunları gölgelediğini göstermektedir'' şeklinde konuştu.
Kamu çalışanları, işsizliği azaltmada kamudan öncülük bekliyor.
Ankete katılanların yüzde 81.6'sı ise işsizliğin azaltılması için, kamuya yeni memur alımlarının yapılmasını çözüm olarak görmekte. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen olarak, Ekonomik ve Sosyal Konsey'e sundukları raporda işsizliğin azaltılması için kamunun öncülük etmesini, bu kapsamda kamuya en az 300 bin personel alınmasını talep ettiklerini hatırlatarak bu isteklerinin sürdüğünü ifade etti.
Kriz çekine talep yüksek
Yine araştırmaya katılanların yüzde 52.3'ü ekonomik kriz karşısında kamu çalışanlarının durumlarını iyileştirmek için ''kriz çeki'' uygulamasının başlatılmasını desteklemekte. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, bu kayıpların karşılanması ve kriz ortamında piyasaların canlandırılması için altışar aylık dönemler halinde 600 TL kriz çeki verilmesini önerilerini tekrarladı.
Krizin aşılacağına dair güven eksikliği giderilmeli
Araştırmaya katılan 41.9'luk kesim, ülke şartlarının daha da kötüye gideceğini ifade etmekte, buna karşın yüzde 27.9'luk bir kesim olumlu gelişmenin olacağını söylemekte.
Kamu çalışanları sitem ediyor; Sermayeye var bize yok muğ
Hükümet tarafından açıklanan ekonomik krizi aşmaya yönelik paketleri yeterli ve kısmen yeterli bulanların oranı yüzde 42 iken, yüzde 58'lik bir oran bu paketlerin yeterli olmadığını ifade eden Gündoğdu, bu sonucun da kendilerininhükümetin krizi aşmak için istihdam odaklı ve piyasaları canlandıracak yeni sosyal paketler hazırlaması gerektiği yönündeki tezini doğruladığına dikkat çekti.
Millet yeni anayasa konusunda mutabakat sağladı. Sıra siyasette.
Anketi cevaplayanların yüzde 61'i kesinlikle yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu düşünürken, yeni anayasaya gerek olmadığını düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 20.5. Kararsızların oranı ise yüzde 18,5'tir. Ak Parti hükümetinin yeni anayasa yapabileceğini düşünenlerin oranı yüzde 37'dir. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen olarak, özgür birey, sivil toplum ve demokratik devlet için Yeni Anayasa Raporu hazırladıklarını ve Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a sunduklarını belirterek, Ak Parti'nin, Yeni Anayasa yapamayacağı yönündeki umutsuzluğu sona erdirmesi gerektğini kaydetti.
Kaşıkla verileni kepçeyle alan vergi sistemi değişsin
Gündoğdu ayrıca, kamu çalışanlarının ekonomik krizden daha az etkilenmeleri için maaşlarından vergi indirimi yapılmasını destekleyenlerin oranının yüzde 81.8 gibi oldukça yüksek bir oranı bulduğunu dile getirirken, bu beklentinin toplu görüşme masasında gelir vergisi oranlarının 5 puan düşürülmesi veya vergi dilimleri matrahının artırılması tekliflerinin isabetliliğine dikkat çekti.
Kamu çalışanları, krizin kendilerine fatura edildiğini düşünüyor
Ekonomik krizin faturasının kamu çalışanlarından çıkarıldığını kısmen ve tamamen düşünenlerin oranı yüzde 72 iken, buna paralel olarak kriz bahanesi ile kamu çalışanlarının kısmen ve tamamen haklarının ellerinden alındığını düşünenlerin oranı yüzde 69.1. Ayrıca, memurların yüzde 91.7'si mevcut özlük haklarının yeterli olmadığını düşünmekte.
Kamu çalışanları, ayaklarını kısaltan değil yorganlarını uzatan maaş istiyorlar
Araştırmaya katılanların arasında aldıkları maaşın rahat geçinmelerine yettiğini ifade edenlerin oranı ise sadece yüzde 10.6. Yine araştırmaya katılanların yüzde 52.4'ü aylık gelirlerinin giderlerini karşılamaya yetmediğini ifade ederken, yüzde 13.4'lük bir kesim ise gelirlerinin giderlerini karşıladığını ifade ediyor.
Sürekli kamçılanan yiğit<ğxml:namespace prefix = st1 ns = urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags />
Çalışmaya katılanların yüzde 77.'si aile üyelerinin dışında da çeşitli yerlere borçlu olduklarını belirtiyor. Kredi kartı ile borçlananların oranı yüzde 90.9 iken banka kredisi ile borçlananların oranı ise yüzde 88.1. Arkadaşlarına borçlu olanların oranı yüzde 74.7, akrabalarından borç alanların oranı ise yüzde 77.2. Buradan ortaya çıkan sonuç ise memurların hayatlarını borçla idame ettirdikleridir.
Kamu çalışanlarının ortak rüyası; Toplu sözleşme ve grev hakkını almak ve siyaset yapmak
Araştırmaya katılan kamu çalışanlarının 91.7'si demokratik hak ve özgürlüklerin yeterli olmadığını ifade ederken, yüzde 94'ü demokratik hak ve özgürlüklerinin tanınmasını istemekte. Ankete katılan kamu çalışanlarının yüzde 93'ü toplu sözleşme ve grev hakkının tanınmasını isterken, araştırmaya katılanların yüzde 92.1 gibi büyük bir ekseriyeti sendikal örgütlenmelerin önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyor. Deneklerin yüzde 93'ü kamu çalışanlarına uygulanan anlamsız siyaset yasağının kaldırılmasını istemekte.
Kamu çalışanlarının talebi; Eşit işe eşit aş
Kamu çalışanları arasında ücret adaletinin tesis edilmesi gerektiği de, Memur-Sen'in araştırmasında oldukça net bir şekilde görülmekte. Ankete katılanların yüzde 97'sinin gelir adaletsizliğinin giderilmesini talep ettiğini kaydeden Gündoğdu, Memur-Sen olarak, 2010 yılı için eşit işe eşit ücret ilkesi kapsamında kamu çalışanlarına en az 15 puan ek ödeme yani 80 TL istediklerini dile getirdi.
Ücretler, yoksulluk sınırı dikkate alınarak belirlenmeli
Araştırmaya katılanların yüzde 96'sı, yoksulluk sınırı dikkate alınarak kamu çalışanlarının ücretlerinde iyileştirme talep ediyor. Gündoğdu, ''Memur-Sen olarak yaptığımız araştırmada yoksulluk sınırı 2 bin 313 TL olduğu ve kamu çalışanlarının büyük bir bölümünün ücretlerinin yoksulluk sınırının altında kaldığı dikkate alındığında, bu talebin fiili duruma uygun olduğu görülecektir'' dedi.
Çalışanlar, 4688'le yola devam etmek istemiyor.
4688 Sayılı Kamu Sendikaları Yasası mevcut haliyle ankete katılanların yüzde 89.9'u tarafından yeterli bulunmadı. Gündoğdu, bu konuda, 4688 Sayılı Yasa'yı iyileştirecek olan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın önünde bulunan taslağın zaman kaybedilmeden TBMM'ye sevk edilmesini beklediklerini kaydetti.
Çalışanlar; IMF ile anlaşmanın fayda getirmeyeceğini düşünüyor
Kamu çalışanlarının yüzde 85.8'i IMF ile yapılacak anlaşmanın Türkiye ekonomisine herhangi bir fayda sağlamayacağını ifade etmişlerdir. Bu ortak kanaate dayanarak Memur-Sen olarak, Türkiye'nin IMF ile anlaşma yapmamasını ve geçmiş anlaşmalardan kaynaklanan zarar ve kayıpların tazminini talep ediyoruz.
Sendikaların toplu görüşme stratejisi takir ediliyor
Ankete katılan kamu çalışanlarının yüzde 85,4'ü toplu görüşmeleri faydalı buluyor. Kamu çalışanları toplu görüşmede önceliğin ekonomik ve sosyal haklara verilmesini istiyor. Anket sonucuna göre, katılımcıların toplu görüşme masasına getirilmesni istedikleri taleplerin ilk sırasında yüzde 36,5'le 'ekonomik durumlarının iyileştirilmesi' yer alıyor. Sosyal haklar ve özlük haklarının iyileştirilmesi talebi yüzde 32'lik bir oranda gerçekleşirken, toplu sözleşme ve grev hakkı talebi ise yüzde 19,2 seviyesinde gerçeleşiyor.
Toplu görüşme taleplerinden bazıları açıklandı
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, araştırmanın ortaya çıkardığı verilerle, toplu görüşme masasına getirecekleri talepleri şekillendireceklerini söyledi.
Gündoğdu, bu çerçevede, son şeklini verdikleri toplu görüşme taleplerinden bazılarını ise şu şekilde özetledi
- Toplu Sözleşme ve Grev Hakkı'nın sağlanmasına yönelik Anayasal ve yasal düzenlemelerin ivedilikle gerçekleştirilmesi,
- Ek ödeme oranlarının, en düşüğü 15 puan (80 TL) olmak üzere artırılması,
- Kalkınmada öncelikli bölgelerde görev yapanlara kalkınmada öncelikli bölge tazminatı ödenmesi veya bu personelin yan ödeme tutarları ile özel hizmet tazminatlarının 1 kat artırımlı olarak ödenmesi.
- Gelir vergisi oranlarında kamu görevlileri için 5 puan indirim uygulanması veya gelir vergisinin ödenmesine esas gelir dilimlerinde artış (%15'lik oranın uygulanacağı gelir diliminin 8.700 TL'den 19.100 TL'ye çıkarılması),
- Kamu görevlileri ve emeklilere, kriz kaynaklı zararlarını gidermek ve krize karşı koruma sağlamak için altı ayda bir 600 TL tutarında ''kriz çeki'' verilmesi.
MEMUR-SEN İN EKONOMİK KRİZ VE KAMU ÇALIŞANLARI ETKİ ANALİZ ARAŞTIRMASI TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ