KEY ÖDEMELERİ YASASI KABUL EDİLDİ
Eklenme tarihi : 20.08.2010 00:00:00 - 1859 Okunma

<ğxml:namespace prefix = o ns = urn:schemas-microsoft-com:office:office /> 

TBMM Genel Kurulunda, Konut Edindirme Yardımı (KEY) kesintilerinin hak sahiplerine ödenmesine ilişkin yasa tasarısı kabul edildi.

2006 yılı toplu görüşmelerinde 2.5 milyon kamu çalışanına sahip çıkarak, haklarını sonuna kadar koruyan Memur-Sen'in, Kamu İşveren Kurulu ile imzaladığı mutabakat metninin bir maddesi daha hayata geçirildi. TBMM Genel Kurulunda, Konut Edindirme Yardımı (KEY) kesintilerinin hak sahiplerine ödenmesine ilişkin yasa tasarısı kabul edildi. Memur-Sen ile Kamu İşveren Kurulu arasında imzalanan Taraflarca Gerçekleştirilmesi Benimsenen Hususlar'ın 9. maddesinde yer alan KEY Hesaplarının Tasfiyesine İlişkin Kanun Tasarısı ile ilgili olarak çalışmalarına başlayan Memur-Sen, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'yı ziyaret ederek, KEY Hesaplarının Tasfiyesi ile ilgili çalışmalarda bulunmuştu. Taraflarca Gerçekleştirilmesi Benimsenen Hususlar'ın 9. maddesinde yer alan, ''KEY Hesaplarının Tasfiyesine İlişkin Kanun Tasarısı ile ilgili olarak konfederasyonların görüşlerinin alınması'' maddesinin gereği gerçekleştirilen görüşmede, Memur-Sen Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının hak sahiplerine yasal faiziyle ödenmesini talep etti. Memur-Sen ve Hazine Bakanlığı Müsteşarlığı arasında yürütülen ortak çalışma sonucunda KEY Hesaplarının Tasfiyesine İlişkin Kanun Tasarısı Meclis Genel Kurulu'na gelerek görüşülmüş ve yasa tasarısı kabul edilmiştir.

Kanun, 1987 ile 1995 yılları arasında KEY kesintisi yapılan hak sahiplerine, nakit veya hisse senedi olarak ödeme yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Kanun, emekliler ile hak sahiplerinin mirasçılarının da ödemeden yararlanmasını öngörüyor.

Kanuna göre, KEY hesaplarını tahakkuk ettirmek ve tasfiye halindeki Emlak Bankası'na devretmekle yükümlü olup bankaya bilgi gönderen kurumlar dışındaki tüm kurum ve kuruluşlar, KEY kesintileri Emlak Bankası na aktarılmış olan hak sahiplerinin isimleri ve yardım tutarlarının yer aldığı listeler ile KEY tutarı tahsil edilmiş, ancak Emlak Bankasına aktarılmamış olan hak sahiplerinin isimleri ile yardım tutarlarının yer aldığı listeleri, 6 ay içinde Bankaya teslim edecek.

Bakanlar Kurulu, bu süreyi, bir defaya mahsus olmak üzere 3 aya kadar uzatabilecek. Emlak Bankası hak sahiplerinin isim, kesinti ve nemalarını içeren listeleri, 3 ay içinde Emlak Konut Gayrı Menkul Yatırım Ortaklığına, (EGYO) bildirecek. Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan, bu süreyi bir defaya mahsus olmak üzere 2 aya kadar uzatmaya yetkili olacak. Hak sahiplerinin konut edindirme yardımı ana para tutarlarının nemalandırılmasında; 1 Ocak 1987 ila 29 Aralık 1999 tarihleri arasındaki dönem için, bankanın 6 aylık vadeli mevduat faizi, bileşik usulde uygulanacak. 29 Aralık 1999 tarihinden sonraki dönem için, EGYO nun net aktif değerinin yüzde <ğxml:namespace prefix = st1 ns = urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags />60.96 sı, banka tarafından ayni sermaye olarak EGYO ya devredilen taşınmaz karşılığı, 395 milyon 751 bin 717 YTL ye oranı esas alınarak nema hesaplanacak. Hak sahiplerine, talep etmeleri halinde ödemeler, nemasıyla birlikte nakit veya payları oranında EGYO hisse senedi verilerek yapılacak.

Hak sahiplerince talep edilmesi halinde, karşılığının Hazine tarafından EGYO ya aktarılmasını takiben, EGYO tarafından nemasıyla birlikte nakit olarak ödeme yapılabilecek. Hak sahiplerine yapılacak nakit ödemeler, EGYO tarafından belirlenecek ödeme planı ve süresine göre yapılacak. Nakit ödemeler için EGYO ile Ziraat Bankası arasında protokol düzenlenecek. Hak sahiplerine ilişkin olarak Bankaca EGYO ya bildirilen listeler, hak sahipliğinin tespitine esas olmak üzere Resmi Gazete de ilan edilecek. İletilen listelerde isimleri yer almadığı halde, kendisinden kesinti yapıldığını ileri sürenlerin, ilanın yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde KEY hesaplarını tahakkuk ettirmek ve ilgili bankaya devretmekle yükümlü olan kurum ve kuruluşlara başvurmaları halinde, adlarına kesinti yapıldığının anlaşılması halinde, KEY tutarları hesaplanarak, başvuruyu izleyen 2 ay içinde Bankaya bildirilecek.

Belirtilen başvuru süresi geçirildikten sonra yapılan talepler, ilgili kurum ve kuruluşlarca dikkate alınmayacak.

Çalışanlara hayırlı olsun der, Kamu İşveren Kurulu ile imzaladığımız metnin takipçisi olmaya devam edeceğimizi bildiririz.

HABER 7 SON DAKİKA