MEMUR-SEN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE TOPLU SÖZLEŞME HAKKI ÇALIŞTAYI ABANT'DA BAŞLADI
Eklenme tarihi : 20.08.2010 00:00:00 - 1457 Okunma

Akademisyen, çalışma hayatı uzmanları, bürokratlar, Memur-Sen ve bağlı sendikaların Genel Merkez yöneticileri ve danışmanların katılımıyla gerçekleştirilen çalıştay, 22 Haziran Salı günü sona erecek. Açılışını Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun gerçekleştirdiği çalıştayda, Anayasa Değişikliği Paketi'nde yer alan toplu sözleşme hakkının Türkiye uygulaması üzerine çalışmalar gerçekleştirilecek.

 

src=

<ğxml:namespace prefix = o ns = urn:schemas-microsoft-com:office:office /> 

Çalıştayın açılışında konuşan Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, referandum olsa da olmasa da kamu çalışanları için yol haritasının artık belli olduğunu, toplu sözleşme hakkından geriye dönüş olmayacağını söyledi. İşçilerin sahip olduğu hakların memurlardan esirgendiğini ifade eden Ahmet Gündoğdu, ''Dünyada var olan uygulama bizde çifte standart dolayısıyla verilmiyor. Geçen yıl yetkli olduğumuz zaman bile, kamu çalışanlarının bu hakkını elde etme kararlılığımızı ortaya koyduk. 'Masa değil Yasa sorunlu' diyerek mevcut yasanın değişmesi için elimizden geleni yapacağımızı belirttik ve bu yasa değişmedikçe, bir daha bu yasayla masaya oturmayacağımızı dile getirdik. Bu inançla oturduğumuz toplu görüşmelerde, toplu sözleşme çalıştayı düzenlenmesi kararı alınmasını sağladık ve 3 gün süren bir çalıştayı daha gerçekleştirdik. Yapılan çalıştayda, Avrupa Sosyal Şartı'na konulan çekincelerin kaldırılmasından, toplu sözleşme hakkı verilmesine kadar olumlu sonuçlar aldık'' şeklinde konuştu.

 

12 Eylül'de referenduma götürülecek olan ve kamu çalışanlarına toplu sözleşme hakkını da içeren Anayasa Değişiklik Paketi'yle ilgili değerlendirmede bulunan Ahmet Gündoğdu, asıl hedef ve beklentilerinin tamamen yenilenmiş bir Anayasa olduğunu kaydetti. Gündoğdu, yeniden bir Anayasa hazırlanamadığı için, darbecileri yargılayacak değişiklik getiren, memurlara toplu sözleşme hakkı veren düzenlemelerin de bulunduğu paketi desteklediklerini hatırlattı. Daha iyisinin olabileceğini bildikleri halde, bunun bir başlangıç olması ve içindeki önemli demokratikleşme hamleleri sebebiyle paketi desteklediklerini ifade eden Ahmet Gündoğdu, içinde bulunduğu şartların Türkiye'yi bazen yargıçlar devletine, bazen bürakratik devlete döndürdüğünü, bundan rant elde etmek isteyenler olduğu için de, yaşanan sürecin Türkiye'nin aleyhine döndürüldüğünü ifade etti.

 

src=

 

Genel Başkan Ahmet Gündoğdu'nun konuşmasından sonra, Çalıştay'ın ilk oturumuna geçildi. Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Erdinç Yazıcı'nın yaptığı oturumda Doç. Dr. İlhan Cevdet Günay, 'Kamu Görevlileri Hakem Kuruluşunun Yapısı, İşleyişi ve Karar Alma Sürecine Dair Öneriler' konusunda sunum gerçekleştirdi. Konu ile ilgili katılımcıların değerlendirmelerinin alınmasından sonra, diğer oturumlara geçilecek.

 

YARIN SONA ERECEK

Oturum açılışını Prof. Dr. Ali Seyyar'ın gerçekleştireceği 2. Oturumda, 'Anayasa Değişikliğinin Toplu Sözleşme ve Sendikal Örgütlenmeyle İlgili Hükümleri Çerçevesinde 4688 ve 657 Sayılı Kanunlar Başta Olmak Üzere İkincil Mevzuata İlişkin Değişiklik Önerileri'ni Prof. Dr. Ender Ethem Atay sunacak.

 

Çalıştayın son oturumu yarın gerçekleştirilecek. Açılışını Doç. Dr. Talat Canbolat'ın yapacağı 3. oturumda, Doç. Dr. Aydın Başbuğ 'Sendikal Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme, Belge ve Uygulamalar Işığında Anayasa Değişikliğinin Toplu Sözleşme Hakkıyla İlgili Hükümlerin Değerlendirilmesi' konusunda bir sunum gerçekleştirecek.

 

Çalıştayın Salı günü öğleden sonraki son bölümünde ise, Yrd. Doç. Dr. Osman Sarı başkanlığında sonuç bildirisi hazırlanacak ve bir basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaşılacak.

 

Çalıştaya, Memur-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu'nun yanı sıra bağlı sendikaların genel başkan ve yönetim kurulu üyeleriyle, akademisyen, bürokrat ve çalışma hayatı uzmanları katılıyor.

HABER 7 SON DAKİKA