Memur-Sen Genel Merkezi'nden Başbakanlığa doğru yapılan yürüyüşte toplu sözleşme ve grev talepleri yüksek sesle dile getirildi. Güvenpark'a kadar sloganlar ve alkışlar eşliğinde süren yürüyüşün ardından Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu basın mensuplarına açıklama yaptı.
Memur-Sen üyeleri, en çok üyeye sahip konfederasyon olarak müzakerelere Başkanlık edecek olan toplu görüşme heyetini Başbakanlığa sloganlar ve alkışlar eşliğinde uğurladı.
Memur-Sen heyeti, Genel Başkan Ahmet Gündoğdu Başkanlığında, Memur-Sen Genel Merkezi'nden Başbakanlığa doğru yapılan sloganlar ve alkışlar eşliğinde yürüdü.
Sloganlar ve alkışlar eşliğinde devam eden yürüyüş Güvenpark a kadar devam etti.
Güvenpark'a kadar sloganlar ve alkışlar eşliğinde süren yürüyüşün ardından Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu basın mensuplarına açıklama yaptı.
''TOPLU SÖZLEŞME HAKKI MUTLAK TALEBİMİZ''
Gündoğdu, 'rica yasası' olarak nitelendirdiği 4688 sayılı sendika yasasının değiştirilmesi ve memurlara da işçilerde olduğu gibi toplu sözleşme ve grev hakkı tanınması taleplerinde ısrarlı olduklarını vurguladı. Gündoğdu ''Anayasa'nın toplu iş sözleşmesi ve grev hakkını düzenleyen 53 ve 54'üncü maddelerde ''işçiler'' ifadesine yer verilerek hakkın kapsamı daraltılmış ve memurlar (kamu görevlileri) bu hakkın kapsamı dışında bırakılmıştır. Bu sebeple, bu toplu görüşmede öncelikli ve mutlak talebimiz, toplu görüşme mizahına son veren ve toplu sözleşme-grev hakkından kamu çalışanlarının da yararlanmasını sağlayacak Anayasal ve yasal değişikliklerin ivedilikle gerçekleştirilmesidir'' dedi.
Gündoğdu'nun masaya taşıyacakları ekonomik, sosyal ve özlük haklardaki temel talepleri hakkında bilgi vermesinin ardından toplu görüşme heyeti, Memur-Sen üyeleri tarafından alkışları eşliğinde Başbakanlığa uğurlandı.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın başkanlığında Kamu İşveren Kurulu ile Memur Sendikaları arasında başlayan Toplu Görüşme Toplantısı öncesinde, taraflar sırasıyla basın mensuplarına açıklama yaptı. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, toplu görüşmelerle ilgili yasal prosedür hakkında bilgi verdi.
Yazıcı'nın açıklamalarının ardından Konfederasyon başkanlarına söz verildi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 4688 Sayılı Yasayı sorunlu olarak niteledi ve işlevselliğinin bulunmadığını söyledi. Gündoğdu, AB üyelik sürecinde birçok yasal düzenleme yapılmasına rağmen halen memurlara toplu iş sözleşmesi hakkının verilmemesini eleştirdi.
''MEMURA SİYASET YASAĞI SORUNUNUN AŞILMASI ZORUNLUDUR''
Memura siyaset yasağını da eleştiren Gündoğdu, ''Türkiye'nin en okumuş kesimini oluşturan memurlara uygulanan siyaset yasağı kaldırılmalıdır. Yapılacak yasal ve anayasal düzenlemelerle bu sorunun aşılması zorunludur'' dedi.
*oplu Görüşmelerin ilk gününde taraflar 15 günlük müzakere takvimini belirledi.
* Toplu görüşmelerde 2.Tur 19 Ağustos Çarşamba günü yapılacak.