MEMUR-SEN; MEMURU CİDDİYE ALMAYANA OY YOK''
Eklenme tarihi : 20.08.2010 00:00:00 - 1896 Okunma

Seçim beyannameleri ve seçim çalışmalarında memur sorunlarına değinmeyen siyasi partilere Memur-Sen'den tepki geldi.

Genel seçimlere katılacak siyasi partilerin seçim beyannameleri ve seçimle ilgili açıklamalarında kamu çalışanlarının sorunlarına değinmemesine tepki gösteren Memur-Sen, ''Memuru ciddiye almayan, sorunlarını çözmeyen siyasi partiye, memurdan oy yok'' dedi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, seçime gidecek siyasi partilerin, seçim beyannamelerinde kamu çalışanlarının sorunlarına yeterince değinilmediğini belirterek, Oluşacak yeni hükümetten, memurlara toplu sözleşme, grevli sendikal hak ve ücret artışı yapılmasını bekliyoruz dedi.<ğxml:namespace prefix = o ns = urn:schemas-microsoft-com:office:office />

Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya, Enerji Bir-Sen Genel Başkanı İbrahim Şimşek, Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Hüsamettin Şanal, Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Halil İbrahim Kütük, Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Galip Yıldırım, Bayındır Memur-Sen Genel Başkanı Abdülhadi Karasapan, Emekli Bir-Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş, sendikaların yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda kamu çalışanın katılımı ile memurların sorunları, siyasi partilerden ve seçim sonrası oluşacak yeni hükümetten beklentilerini anlatmak amacıyla TBMM Çankaya kapısı önünde kitlesel bir basın açıklaması yaptı.

Çok sayıda kamu çalışanının katıldığı basın açıklamasında Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, seçime gidecek olan siyasi partilerin seçim beyannamelerinde memurlarla ve ücretlilerin durumu ile ilgili yeterince bir açıklamamanın yer almadığı belirterek, ''Siyasi partiler herhalde kamu görevlilerinden umutlarını kesmiş olmalılar ki, bu kesime karşı kayıtsızlık içindeler'' dedi.

Seçime girecek partilerin, kamu çalışanlarının sendikalaşmasının önündeki engelleri kaldırma sözü vermesini istediklerini belirten Aksu, 2004 yılı toplu görüşmelerinde hükümetin söz verdiği, grevli toplu sözleşmeli yasa çıkarılmalı diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ın geçtiğimiz aylarda memura siyaset yasağının kaldırılacağı yönünde açıklama yaptığını hatırlatan Aksu, şu ana kadar bu konuyla ilgili bir gelişme kaydedilmediğini söyledi.

Aksu, memur maaşlarının her yıl enflasyon oranının altında kaldığını belirterek, kamu çalışanlarına enflasyon nedeniyle ücretlerindeki kayıpların giderilmesi için ek zam verilmesini ve yılın ikinci dönemine ilişkin zam oranının da yeniden düzenlenmesini istedi.

'' Milli gelir 2 bin 500 dolardan 5 bin dolara çıktıysa, bu kaynaktan sadece zenginler mi faydalanacakğ'' diye soran Aksu, ''Bu artış yüzde 100 civarında arttıysa en az çalışanların da ücretlerinde insan onuruna yaraşır bir artış olmalıdır. Memur sendikaları olarak; oluşacak yeni hükümetten, toplu sözleşmeli, grevli sendikal hakkın kamu çalışanlarına kazandırmasını, insan onuruna yakışır bir adil ücretin memurlara ve tüm çalışanlara vermesini bekliyoruz. Bunu ülke vatandaşı olarak hak ettiğimizi düşünüyoruz. Siyaset yasağı kaldırılmalıdır. Ücret adaletsizliği giderilmelidir. Memurun aldığı maaş her yıl enflasyon oranının altında kalmakta, memur enflasyon altında ezilmeye devam etmektedir'' diye konuştu.

Aksu, memurun isteklerini şöyle sıraladı:

• TBMM'ye gönderilecek yasa tasarıları hazırlanırken STK ve sendikaların görüşünün alınmalıdır.

• Toplu görüşmelerde mutabakat altına alınan maddeler hayata geçirilmelidir.

• Tüm kamu binaları depreme dayanıklı hale getirilmeli ve işyeri hijyeni sağlanmalıdır.

• Kamuda yükselmeler kariyer ve liyakata göre yapılmalı,

• Emeklilikte kamu çalışanlarına insan onuruna yaraşır bir emeklilik maaşı ve orta halli bir ev alabilecek emeklilik ikramiyesi verilmelidir.

• KEY hesaplarının 500 YTL değil, 4 bin YTL olarak verilmeli ve ödemeler yılsonuna kadar yapılmalıdır.

• Devlet işçilere gösterdiği hoşgörüyü memurlara da göstermelidir.

HABER 7 SON DAKİKA