Memur-Sen Konfederasyonu olarak, kamu personel sisteminde asil-tek istihdam şeklinin memur (kadrolu) statü olması, sözleşmeli personel ve geçici personel istihdamına ve bu istihdam türlerine son verilmesi gerektiğine ilişkin temel ilke ve kararımız çerçevesinde, kamu personel sistemindeki sözleşmeli ve geçici personel uygulamasının kaldırılmasını ve sözleşmeli (657 sayılı Kanunun 4/B maddesi ile diğer kanunlar kapsamında görev yapan sözleşmeli) personel ile 657 sayılı Kanunun 4/C maddesi kapsamında istihdam edilen geçici personelin kadroya geçirilmesine ilişkin sürekli, kararlı ve ısrarlı bir mücadele yürüttük.
Bu mücadele kapsamında, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Konfederasyonumuzun 4. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine ilişkin düzenleme yapılacağı müjdesi vermesini ve 632 sayılı KHK ile sözleşmeli personelin kadroya geçişine ilişkin düzenlemenin yapılmasına öncülük etmiştik.
632 sayılı KHK’de il özel idareleri, belediyeler ve TRT’de görev yapan sözleşmeli personel ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesindeki sözleşmeli spor uzmanları ve antrenörler başta olmak üzere çeşitli kurumlarda görev yapan sözleşmeli personel ile 4/C statüsündeki geçici personelin kadroya geçişlerine imkan sağlayan bir hüküm olmamasını kabul edilemez bulduğumuzu ve bütün sözleşmeli ve geçici personelin kadroya alınıncaya kadar kadro mücadelesine devam edeceğimizi deklare ettik. Bu kapsamda, Toplu Sözleşme, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, Kamu Personeli Danışma Kurulu zemin ve süreçleri yanında Başbakanla yaptığımız görüşmelerde, basın açıklamalarımızda sözleşmeli ve geçici personelin kadroyla geçirilmesine ilişkin teklif ve talebimizi sürekli gündemde tuttuk.
Başbakanın Açıklamasını Kadroya Geçiş Sürecinin Başlangıcı Olarak Görüyoruz
Bu kararlı ve ısrarlı tutumuzun sonucunda; Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan partisinin bugünkü grup toplantısı konuşmasında yer verdiği “sözleşmeli personelin kadroya geçişine ilişkin düzenleme yapılacağı” ifadeleriyle sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi mücadelemizde yeni bir kazanım daha elde etmiş olduk. Buna göre, 25 Haziran 2013 tarihi itibarıyla görevde bulunuyor olmak kaydıyla;
a) 657 Sayılı Kanunun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personel,
b) 5393 Sayılı Belediye Kanununun 49. maddesine istihdam edilen sözleşmeli personel,
c) 4924 Sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna göre istihdam edilen sözleşmeli personel statüsündeki yaklaşık 96.500 kamu görevlisi daha yasama yılı tamamlanmadan kadroya geçmiş olacak.
Kadroya geçme hakkından yararlanacak 96.500 kamu görevlisi açısından sevindirici olan bu gelişmeyi kadroya geçiş sürecine ilişkin yeni bir başlangıç olarak görüyoruz. Bu anlamda, kadroya geçişi sağlanacak 96.500 kamu görevlisi adına Sayın Başşbakan Recep Tayyip ERDOĞAN’ın şahsında hükümete teşekkür ediyoruz. Bunun yanında kadroya geçişe yönelik düzenlemenin kapsamının, konuyla ilgili olarak yıllardır ifade ettiğimiz şekilde düzenlenmesi halinde kamu personel sistemindeki önemli bir sorunun kalıcı olarak çözüme kavuşmuş olacağını da bir kez daha ifade ediyoruz.
4/C Statüsündeki Personelin Kadroya Geçişini Öngören Düzenleme Yapılmalıdır
4/C statüsünde görev yapanların kadroya geçişine ilişkin herhangi bir hükmün yer almadığı, TRT, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda görev yapan spor uzmanı ve antrenörlerin yararlanamadığı, teşkilat kanunlarına dayalı olarak sözleşmeli personel statüsünde görev yapanların dahil edilmediği, sözleşmeli ve geçici personel istihdamının sona erdirilmediği bir düzenleme beklentileri ve haklı talepleri yeterince karşılayacak bir içeriğe sahip olamaz. Bu çerçevede, Haziran ayı içerisinde TBMM Genel Kurulu’na sevk edileceği anlaşılan düzenlemenin;