TOPLU GÖRÜŞMELER MUTABAKATLA SONUÇLANDI
Eklenme tarihi : 20.08.2010 00:00:00 - 1740 Okunma

Hükümet ile memur konfederasyonları arasında varılan mutabakata göre, 2009 yılı birinci altı ay için memur maaşlarında yüzde 4, ikinci altı ay için ise yüzde 4.5 olmak üzere kümülatif yüzde 8.7 artış sağlandı. Artış oranlarının enflasyonun altında kalması halinde memurlara enflasyon farkı ödenecek. Bu düzenlemeye göre, Ocak 2009 dan itibaren aile yardımı ödeneği dahil en düşük devlet memuru maaşı 1163 YTL ye, Temmuz ayında ise 1215 YTL ye çıkacak. Ortalama devlet memuru maaşı ise Ocak 2009 da 1414 YTL, Temmuz ayında 1478 YTL ye ulaşacak.<ğxml:namespace prefix = o ns = urn:schemas-microsoft-com:office:office />

 

Daha önce sendika üyesi memurlara verilmekte olan 5YTL, toplu görüşme pirimi adı altında 10 YTL olarak ödenecek. Mali haklar yanında sosyal, demokratik ve sendikal haklarda da kazanımların elde edildiği görüşmelerde 4/B'lilerin becayiş, eş tayini ve askerlik dönüşü işe başlama, ek ödemelerden yararlanamayan şef, şube müdürü, müdür yardımcısı gibi idari personelin de yararlanması konuları da dahil olmak üzere 25 maddede mutabakata varıldı. Ayrıca grevli toplu sözleşmeli sendikal hakkın verilmesi noktasına ilerleme kaydedildi.

 

Görüşmelerden sonra Devlet Bakanı ve Kamu İşveren Kurulu Başkanı Murat AŞESGİOĞLU ile konfederasyon genel başkanları ortak açıklama yaptı. 

 

Basın toplantısında Genel Başkanımız Ahmet GÜNDOĞDU şunları söyledi: Bu Memur-Sen için ideal olan bir sonuç değil, ancak bu yasayla alınabilecek en iyi sonuçtur. Başta sayın bakan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim. Biz toplu görüşme masasına gelirken çalışanların beklentilerine çözüm olabilecek ekonomik, sosyal bütün konularla ilgili çalışmalar yaparak hazırlıklı gelmiştik. Kısa, orta ve uzun vadeli taleplerimizi ortaya koymuştuk. Doğum yardımından ölüm yardımına, ek göstergeden ek ödemeye, yüzdelik zamdan büyüme oranına kadar çalışanlarla sosyal devletin ilkesi gereği devleti barıştıracak, çalışanların motivasyonunu sağlayacak bir raporla karşınıza çıkmıştık.

 

İlk olarak bu sene toplu görüşmeye son kez oturalım talebimiz vardı..Sayın başbakanımız ve bakanımızın da sıcak yaklaşımıyla bu masadan toplu sözleşmeye geçişte bir yol haritası çizilmesinin çıkması da toplu görüşme sürecinin önemli kazanımlarındandır. Ek ödemelerle ilgili geriye dönük olarak konfederasyonlar ve Memur-Sen`inde altında imzası olan denge tazminatının ismi değişerek ek ödemeye geçilen bu süreçte kamuoyunda 25-30 YTL konuşulurken yine biz sizlerle beraberdik. Sayın bakanımızı, Maliye bakanını ve  son olarak da Başbakanımızı ziyaret ederek en düşük devlet memuru maaşına 103 YTL, ortalama 112 YTL ek ödeme bu ağustos ayı için Memur-Sen in ideal öngörüsü olan talebiydi. Bunun ikinci kısmının Ocak 2009 da verilmesini önemle arzuluyorduk,  2012 nin birinci yarısına kadar geri kalan % 45,5 lik kısmın ödenmesi için yine sendikalarımızla birlikte çalışma kararı aldık.

 

 

Ek ödemelerin verilmesiyle birlikte memurundan az alan idareci, teknik mühendisler, ilçe milli eğitim müdürleri, şube müdürleri gibi idari hiyerarşideki dengenin gözetilmesi kararı da çıktı. Bunu da buradan arkadaslara bir müjde olarak vermek mümkün. Sosyal konularda da 23 madde mutabakata alındı. Bunun yanında birçok konuda üzerinde çalışılması, izlenmesi kararlaştırıldı. Bunlar içinde birkaç tanesi var ki, 4/b lilerin eş tayini, becayiş hakkı, askerlik dönüşü işlerine geri dönebilmeleri gibi konuları imza altına aldık. İdeal olarak ise 4/b lilerin kadroya alınması talebimiz devam ediyor. KEY ödemeleriyle ilgili arkadaslarımızın ödemeleri alamama gibi sıkıntıları vardı. Bu mağduriyetlerin giderilmesi için çalışma yapılacağı kararlaştırıldı. Bizim önerimiz hangi kamu çalışanı nerede ne kadar çalıştığı belli olduğuna göre, çalışma süreleri esas alınarak key ödemeleri yapılsın. 4+4.5 en az memnun olduğumuz sonuç.

 

Biz burada bu çalışmaları yaparken hem konfederasyonlar olarak sosyal diyaloga kapı aralayıp çalışanlar adına ortak bir talebe dönüştürmede ideal olanı değil, bu yasayla koparabileceğimizin azamisini masadan almış olduk..Bunun da hedeflenenden, planlanandan yukarıya çıkmış olmasını toplu sözleşmeli sendikal hakka geçişte paydaş olma ümidiyle başlangıç olmasını  önemsiyoruz. Bu süreçte15 gün bütün yetkili kurum ve kuruluşlarla görüşerek masanın anlamlı hale gelmesi için çalıştık. Bir konuya daha açıklık getirmek istiyorum, işçi sendikaları toplu sözleşme imzaladıklarında üyeleri adına ikramiye alıyorlar. Bizde 930 bin sendikalının cebine girecek toplu görüşme primini 5 YTL'den 10 YTL'ye çıkardık. Bunun anlamı şudur: Örgütlü olarak varım diyen, sendikaların çalışmalarına destek veren memurlara pozitif ayrımcılıktır. Bu duygularla mutabakatın tüm çalışanlara ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

HABER 7 SON DAKİKA