HÜKÜMETTEN İKİ PUANLIK GÜNCELLEME ZAM TEKLİFİ KABUL EDİLMEDİ
Eklenme tarihi : 17.08.2023 19:53:30 - 363 Okunma

Kamu görevlileri ve emeklileri için 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde beklenen ikinci teklif kamuoyu ile paylaşıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Memur-Sen üçüncü kez bir araya geldi. Toplantıda sunulan hükümetin ikinci teklifi, bir önceki teklife göre sadece 2 puan artırılırken, Memur-Sen bu teklifi de kabul etmedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen üçüncü kez bir araya geldi. Bakan Işıkhan, toplantıda hükümetin ikinci teklifini açıkladı.

Buna göre 2024'te ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10 zam teklif edildi. 2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu. Hükümet 2024 için teklifleri birer puan artırırken, 2025 için değişikliğe gitmedi.

Kamu İşvereni’nin 2 puanlık artışı yetersiz bulunurken Memur-Sen bir kez daha teklifin revize edilmesini istedi. 

“Enflasyon hedefi %33 iken tekliflerin 23-25 olması anlaşılabilir değil”

Toplantının ardından kameralar karşısında geçen Memur-Sen heyeti yeni teklifle ilgili açıklama yaptı. Basın açıklamasını gerçekleştiren Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, 7. Dönem Toplu Sözleşme’de Memur-Sen olarak tekliflerini sundukları günden bu yana 24, müzakerelerin başlamasından ise 17 gün geçtiğini belirterek “Gelen teklife baktığımızda yüzde 15+10 ve yüzde 6+5 olarak bir önceki tekliften iki puan yukarı çıkılması, kamu görevlilerinin beklentilerinin ve bizim anlaşılmadığını gösteriyor. Bu açıdan öncelikle hayretlerimi ifade ediyorum. Merkez Bankası’nın 2024 yılı enflasyon hedefi kapı gibi %33 olarak ortada dururken tekliflerin 23’lü 25’li rakamlarda geziyor olması, ikinci yıl için herhangi bir cümle kurulmaması anlaşılabilir değil” İfadelerini kullandı. 

“Masanın kesintisiz şekilde işlemesi gerekiyor”

Memur-Sen olarak masanın çözüm masası olduğuna biz her zaman inandıklarını ve ona göre mücadele ettiklerini söyleyen Yalçın, “Bugün ikinci teklif ifade edilirken, sosyal haklara ilişkin; 1. Dereceye ek gösterge, disiplin affı, görevde yükselme ve unvan değişikliği hakkı, TOKİ konutlarında kamu görevlilerine öncelik verilmesi gibi konularda cümle kurulmuş olması masanın tek iyimser tarafı oldu. Bir de hizmet kollarında bu kadar süre geçmesine rağmen henüz yeni başlayabildik birkaç hizmet kolunu görüştük, diğer hizmet kolları ve genele ilişkin tekliflerimiz bekliyor. Bu açıdan masanın kesintisiz şekilde işlemesi gerekiyor. Çünkü zamanın daraldığı bir zemindeyiz. Bu yüzden (kamu işvereni) hem masayı işletmeli hem de bu teklifleri ciddi rakamlar olacak şekilde yeniden getirmelidir” şeklinde konuştu. 

red1

“Refah payı vaadi seçim beyannamesinde kapı gibi duruyor”

Refah payı konusunda teklifin sunulmadığına dikkat çeken Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın “Refah payı talebi görmezden gelinmemelidir” diyerek “Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim beyannamesinde 2023-2024 yıllarını kast ederek ve büyüme oranını dikkate alarak ‘kamu görevlilerine refah payı vereceğiz’ vaadi seçim beyannamesinde kapı gibi duruyor. Biz masada refah payı istedik iki yıl için. Ancak masada refah payı ile ilgili bir şey yok. 1650 TL talebimizle ilgili henüz konuşulmadı. Kiralarla ilgili bir cümle yok. 8077 liranın emekli keseneklerine sayılması ve emeklilerin durumunun düzeltilmesi ile ilgili bir durum yok. Hizmet kollarıyla ilgili zamanın daraldığını ifade ettim onun için bir an önce cümlenin kurulması gerekiyor” diye konuştu. 

“Memurların mağdur olmaması için masanın çözüm kapasitesi artırılmalıdır”

Masayı sonuna kadar işleteceklerini ve ısrarcı olacaklarını dile getiren Yalçın, “Biz çözüm tarafıyız masada sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz” diyerek kamu işverenine tekliflerin gözden geçirilerek daha ciddi bir teklif ile gelmesi gerektiği çağrısında bulundu. 

“Refah payının olmadığı, rakamların 23’ten 25’e çıkarılarak ikinci teklif diye sunulduğu bir zeminde konuşulacak çok fazla bir şey yok” diyen Yalçın, “Ancak biz masanın çözüm gücüne inanıyoruz. Çünkü kamu görevlilerinin beklentileri buraya bağlı. Önümüzdeki süreçte kamu görevlilerinin memurların emeklilerin mağdur olmaması açısından bu masa çözüm kapasitesini artırmalıdır. Bunun yolu da maliyeden çalışma bakanlığından ve kamu işvereninden geçiyor” dedi.

Toplantının ardından Bakanlıktan ayrılan Memur-Sen heyeti, Başkanlar Kurulu ve Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirmek üzere genel merkeze geçti.

HABER 7 SON DAKİKA