Memur-Sen’in toplu sözleşme kazanımı olan ve toplamda 250 bin kamu görevlisinin faydalandığı “Koruyucu Giyim Yardımı”nın Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin birçok kamu kurum ve kuruluşlarına göndermiş olduğu yazı sonrası hukuksuz bir şekilde engellenmeye çalışılması Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde protesto edildi.
Anayasayı ve Uluslararası Sözleşmeleri hiçe sayarak, Toplu Sözleşme hükümlerini uygulamayan ve keyfi yorumlayan, Memur-Sen kazanımlarını gasp eden Hazine ve Maliye Bakanlığı protesto edildi. Gerçekleştirilen eyleme, Memur-Sen Genel Yönetim Kurulu üyeleri ile Genel Başkanımız Mecit Erdoğan, Genel Başkan Yardımcılarımız Hamdi Usta, Yasin Kluç ile İşyeri Temsilcilerimiz ve üyelerimiz ile Konfederasyon bünyesindeki sendikaların genel başkanlarının yanı sıra çok sayıda kamu görevlisi ve basın mensubu katıldı.
“Toplu sözleşme kazanımlarını uygulamak tercih değil zorunluluktur”
Eylemde basın açıklaması gerçekleştiren Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, haksızlığı haykırmak için bu eylemi düzenlediklerini söyleyerek, “Toplu sözleşme masasında kılı kırk yararak elde ettiğimiz kazanımlar; Hazine ve Maliye Bakanı adına genel müdür imzasıyla engelleniyorsa; toplu sözleşme masasının da, toplu sözleşme taraflarının da, masada aldığınız kazanımların da bir anlamı yok demektir. Böyle bir adaletsizlik, böyle bir garabet nasıl olur? Bu haksızlığa nasıl susulur?” ifadelerini kullandı.
Toplu Sözleşme hükümlerini uygulamak bürokratik mekanizmanın bir tercihi değil, yükümlülüğü olduğunu hatırlatan Tonbul, “Koruyucu Giyim, 2012 yılında gerçekleştirilen ilk toplu sözleşme kazanımıdır. Ey Maliye Bürokratları… 12 yıldır sorunsuz uygulanan bu hüküm bugün neden sorun oldu? Soruyoruz… Kamu işveren temsilcilerinin hiçbir şerhi olmadan 6 dönem boyunca sıkıntısız uygulanan ‘Koruyucu Giyim Kazanımı’mız, bugün ne oldu da engelleniyor?” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamaya atıfta bulunan Tonbul, “Bakanlıktan, ‘Koruyucu Giyim Kazanımı’nın engellenmediği, uygulama hatalarının düzelttiği yönünde bir açıklama yapıldı. Toplu sözleşme maddemizde diyor ki; ‘Kime verileceğine, nasıl verileceğine, ne zaman verileceğine, nasıl muhafaza edileceğine ilişkin usul ve esaslar yetkili sendika ve ilgili kurum tarafından belirlenir.’ Toplu sözleşme masasında Maliye Bakanlığı’na uygulama hatalarını düzeltme yetkisi verdik mi? Yazdıkları yazı da yaptıkları açıklama da; her yönüyle, her ifadesiyle, her açıdan yanlış ve tutarsızdır” diye konuştu.
“Bakanlık yöneticilerinin piyasa gerçeklerinden haberi yok”
Tonbul, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslenerek, “Sesimizi duyun, yazılarınızı derhal çekin. Sosyal maliyet oluşturmayın. Bu tasarruf değil, toplumsal maliyet üretmektedir. Toplu sözleşme masasına da masanın taraflarına da zarar vermeyin. Büyük mücadele ile masada aldığımız kazanımlarımızın uygulanması aşamasında sorun çıkarmayın, sorun çıkaranlar hakkında gerekli işlemi yapın” şeklinde konuştu.
Sorunun çözülene kadar eylemliliklerine devam edeceklerinin altını çizen Tonbul, “Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanlığı tarafından; 1 Nisan şakası olarak yorumladığımız Giyecek Yardımı genelgesi yayımlandı. Toplam 38 ürün için belirlenen tutarların hepsi bu şekilde piyasada karşılığı olmayan komik rakamlardır. Biz buradan Sayın Bakana 191 lira ile alınabilecek ayakkabıyı göstermek için ayağımıza giyerek geldik. Ayağımızdaki kara lastiklerin fiyatı bile 191 liradan yüksek. Varın gerisini siz düşünün. Buradan giderken lastik ayakkabıları Bakanlığın önünde bırakarak gideceğiz ki; Kamu görevlilerine reva gördükleri ayakkabıları buyursun kendileri giysinler. Ayakkabı fiyatını 191 lira olarak gören Maliye Bakanlığı yöneticilerinin; enflasyondan, piyasadaki fiyatlardan, mağazadaki ürünlerden haberi olmadığını açıkça görüyoruz” dedi.
“1 Mayıs’ı sorunların çözüldüğü haliyle kutlamak istiyoruz”
Sözlerinin devamında 4688 sayılı kanunun evrensel ilke ve normlara göre düzenlenmesi gerektiğinin de altını çizen Tonbul, “1. dereceye 3600 ek gösterge, mühendis, teknik ve idari personelin mali haklarının iyileştirilmesi, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesi kazanımımızın ödenmesini, Mühendislik Meslek Kanununun çıkartılması, 11 Hizmet kolumuzda uygulanması engellenen 42 toplu sözleşme maddemizin eksiksiz uygulanması ve vergi adaletsizliğinin son bulmasını istiyoruz. Çalışma Hayatındaki sorunların çözüldüğü, emekçilerin mağdur edilmediği, emeklilerin geçim sıkıntılarının çözüldüğü 1 Mayıs’ı kutlayacağımıza inanıyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.