Memur-Sen Genel Merkezi’nde bir açıklama yapan Genel Başkan Ali Yalçın, “2020 yılı için; %3,5 + %3, 2021 yılı için, %3 + %2,5 şeklindeki ilk teklifin, 2020 yılı için; %4 + %4, 2021 yılı için, %3 + %3’e dönüşmesini önemsiyoruz. Bu nedenle Başkanlar Kurulumuzu toplayarak ortak akıl ve ortak tavır çerçevesinde teklifle ilgili değerlendirmemizi dün gece yaptık. Değerlendirme kapsamında sunulan teklifi yeterli zam oranlarını içermemesi nedeniyle uzlaşmaya ve müzakereye uygun görmüyoruz.” dedi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, dün gece Kamu İşveren Heyeti tarafından iletilen, “4+4, 3+3 ve enflasyon farkı” teklifine ilişkin Memur-Sen Genel Merkezi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği açıklamada Genel Başkan Ali Yalçın, 5. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde 19 günün geride bırakıldığını ifade ederek, dün 2 puanlık bir yükseliş içeren teklifin kendilerine iletildiğini ifade etti.
Teklifi Başkanlar Kurulumuzca Değerlendirdik
Toplu sözleşme süreci acısından önemli bir eşikte olduklarını kaydeden Yalçın, “Önümüzde artırılma beklentisi içerisinde olduğumuz iki husus var; ilki müzakere süresini uzatmak, diğeri ise zam oranlarını yükseltmektir. Konfederasyon olarak Kamu İşvereninin masaya getirdiği ilk oranları yetersiz görmüş, bu çerçevede teklifleri yok hükmünde saydığımızı, malul bulduğumuzu, makul ve makbul yeni bir teklif sunulması gerektiğini ifade etmiştik. Takvimin sıkıştığı bir süreçte müzakere süresini ve zam oranlarını artırmak, taraflar arasında etkili ve sürekli iletişime ihtiyaç duyar. Bu anlamda, 2020 yılı için; %3,5 + %3, 2021 yılı için, %3 + %2,5 şeklindeki ilk teklifin, 2020 yılı için; %4 + %4, 2021 yılı için, %3 + %3’e dönüşmesini önemsiyoruz. Bu nedenle Başkanlar Kurulumuzu toplayarak ortak akıl ve ortak tavır çerçevesinde ilk teklifle ilgili değerlendirmemizi dün gece yaptık” diye konuştu.
Başkanlar Kurulunca sunulan teklifin yeterli zam oranlarını içermemesi nedeniyle uzlaşmaya ve müzakereye uygun görülmediğini aktaran Yalçın, masanın sonuç ve çözüm üretme kapasitesinin sonuna kadar kullanılması gerektiği kararında olduklarını bildirdi.
Kamu görevlilerinin hakkını savunmak, hukukunu gözetmek, ücretlerini artırmak, maaşlarını yükseltmek gibi hedef ve sorumluluklara sahip olduğumuzu hiçbir zaman unutmadık
Yalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Burada öncelikle masanın çözüm üretme kapasitesini merkeze koyan, çözüme odaklanan ve uzlaşmayla sonuçlanacak bir toplu sözleşme süreci için büyük bir özveri ile sürece katkı sunan öznelere ve kurumlara müteşekkiriz. Bu olumlu yaklaşım ve tavırlara rağmen hala uzlaşma noktasının uzağında, sözleşme imzalama eşiğinin dışındayız. Masada yer alan öznelerin durumunu şu şekilde ifade ve formüle edebiliriz; ‘niyet’ ve ‘gayret’ var ancak karar verici ‘kudret’ ile herkesin iradesini yansıtan ‘adalet’ henüz yok gözüküyor. Bu noktada toplu sözleşme masasında uzlaşma için ya yetki kullanılmalı ya da yetki devri yapılmalı diyoruz. Çünkü müzakere iradesi ile uzlaşma iradesi aynı öznede buluşmuş gibi gözükmemektedir. Kamu görevlilerinin önümüzdeki 2 yıllık süreçte maaş ve ücretlerinin ne kadar artacağını belirleyecek oranların ne olması gerektiği hükümet ve kamu işveren heyeti tarafından da bilinmektedir.”
“Şu anda bulunduğumuz nokta uzlaşma ve sözleşme imzalama seviyesinin uzağındadır” diyen Yalçın, “Masada yaşanacak gelişmeler sahada nelerinin yaşanacağını da belirleyecektir. Kamu görevlilerinin hakkını savunmak, hukukunu gözetmek, ücretlerini artırmak, maaşlarını yükseltmek gibi hedef ve sorumluluklara sahip olduğumuzu hiçbir zaman unutmadık hiç kimsenin de unutmaması gerekir” ifadelerini kullandı.
Toplu sözleşme müzakerelerinin en az iki gün daha sürmesini sağlayacak bir hamle yaptık
Toplu sözleşme müzakerelerinin en az iki gün daha sürmesini sağlayacak bir hamle yaptıklarını ve Kamu İşveren Heyetine, uzlaşmazlık halinde Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurma süresini bir gün olarak kullanma, kalan iki günü müzakere aşamasına dâhil etme başvurusu yapacaklarını açıklayan Yalçın, diğer taraftan ise yeni ve pazarlık sürecinin başlamasına imkân veren yeni bir teklifi en geç bugün beklediklerini söyledi.
Yalçın, “Başlangıçta ifade ettiğimiz gibi Türkiye; bütçesi ve cüssesiyle toplu sözleşmeyle kamu görevlilerinin maaş, ücret ve alım gücünü yükseltecek ekonomik güce, yasaklardan, sınırlamalardan kurtaracak siyasi özgüvene, demokratik ve sendikal haklar noktasındaki mahrumiyete son verecek demokratik bilince fazlasıyla sahiptir” diye konuştu.