MEMUR-SEN, TOPLU SÖZLEޞME TALEPLERİNİ DEVLET PERSONEL BAޞKANLIĞI'NA SUNDU
Eklenme tarihi : 30.11.-0001 00:00:00 - 1701 Okunma
         

      Memur-Sen Toplu Sözleşme ve Mevzuat Sekreteri Hacı Bayram Tonbul ve hizmet kollarında yetkili sendikaların genel başkanları milyonlarca memur ve memur emeklisinin merakla beklediği ilk toplu sözleşme tekliflerini yazılı olarak Devlet Personel Başkanlığı’na sundu. Böylece bu yıl ilk kez yapılacak toplu sözleşme süreci resmen başladı. Hacı Bayram Tonbul teklif paketini sunmadan önce basın mensuplarına açıklama yaptı. Toplu sözleşmeye ilişkin taleplerinin bir kısmını daha önce kamuoyuyla paylaştıklarını belirten Tonbul,  “Tekliflerimizle ilgili hem kamuoyundan hem de kamu görevlilerinden ve emeklilerinden olumlu geri bildirimler oldu” dedi.

 

      Hacı Bayram Tonbul, toplu sözleşme tekliflerinin gerçekçi, kamu görevlilerinin beklentilerine cevap veren ve ekonominin şartlarıyla uyumlu olduğunun söyledi. Sözleşme öncesi bazı bakanların Memur-Sen’in zam oranıyla ilgili “Afakî, ayağı yere basmayan, bütçe gerçekleriyle bağdaşmayan” şeklindeki değerlendirmelerini hatırlatan Tonbul, şöyle devam etti:  “Toplu sözleşme masasına oturmadan önce yapılan bu tür açıklamalar iyi niyeti göstermediği gibi Türkiye’nin 2023 vizyonuyla da bağdaşmıyor. Buradan hükümeti ve kamu işverenini uyarıyoruz. Toplu sözleşmeler başlamadan kamu görevlilerinin moralini bozacak,  kamuoyunu gerecek açıklamalardan vazgeçin. Masaya oturmadan aba altında sopa gösterme politikalarını kabul etmiyoruz.  Kamu Görevlileri Hakem Kurulu üzerinde baskı oluşturmaya yönelik ifadeleri doğru bulmuyoruz.  Kamu İşverenini kamuoyunu germeye ve kamu görevlilerinin moralini bozmaya yönelik açıklamalar yapmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Aksi takdirde meydanlara ineriz.” 

 

İŞžVERENE TEޞVİK KAMU ÇALIޞANINA KITLIK!

      Türkiye’nin 2023 vizyonunu yakalamak ve cari açığını kapatmak için sermayeye yönelik teşvikler yapıldığını ifade eden Tonbul, hükümetin aynı tutumu memurlardan esirgediğini belirtti. Tonbul şu tespiti yaptı: “Kamu görevlilerinin maaş zammı söz konusu olunca ‘kaynak kıtlığından’ ve ‘borçlanmadan’  söz ediliyor. Son açıklanan teşvik paketiyle işverenlere KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti,  vergi indirimi, sigorta primi, işveren hissesi desteği,  yatırım yeri tahsisi, faiz desteği, KDV iadesi desteği ve katkısı verildi. Helali hoş olsun, gözümüz yok. Ancak işverene var, memura yok denilirse orada kavga çıkar. Memur-Sen olarak, kamu görevlileri ve emeklilerine yönelik teşvik paketi açıklanmasını istiyoruz.”

 

      Toplu sözleşme tekliflerinin kamu görevlilerine yönelik teşvik paketi niteliği taşıdığını belirten Tonbul, tekliflerinin memurların moralini yükseltecek bir toplu sözleşme paketi olduğunu kaydetti. Kamu çalışanların gece gündüz demeden özverili bir şekilde çalışarak, kaliteli hizmet sunma gayreti içinde olduklarını söyleyen Tonbul, tekliflerinin memurların daha da kaliteli hizmet sunmalarına zemin hazırlayacağını sözlerine ekledi.

 

      Daha sonra hizmet kollarında yetkili sendikaların genel başkanları, meslek gruplarıyla ilgili taleplerini açıkladı. Konuşmalardan sonra milyonlarca memur adına toplu sözleşme masasına oturacak Memur-Sen’in talepleri, Devlet Personel Başkanı Mehmet Tekin Arslan’a verildi.

 

  src=  

 

MEMUR-SEN’İN TOPLU SÖZLEޞME TALEPLERİ

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, taleplerini şu şekilde açıkladı:

 

YÜZDELİK ZAM: 2012 yılı için yüzde 16, 2013 yılı için yüzde 14'dür. (Bu oran emekli kamu görevlilerine de yansıtılacaktır.)

TABAN AYLIĞA ZAM: Yüzdelik artışlara ek olarak 2012 yılı için 120 TL, 2013 yılı için 80 TL olmalıdır. (Bu zamlar emekli kamu görevlilerine de yansıtılacaktır.)

EK ÖDEMELERDE ARTIޞ: Ek ödemede öğretmen ve öğretim elemanı için 50 puan(314 TL), din görevlileri, hekim dışı sağlık personeli, sivil savunma uzmanları ile KİT’lerdeki 2 Sayılı Cetvele tabi personelden ek ödeme oranlarında artış yapılmayanlara 25 puan (157 TL) artış yapılmalıdır.

KIDEM AYLIĞI: Kıdem aylığı göstergesi 20’den 100’e çıkarılmalı, 25 yıllık süre sınırlaması uygulanmamalıdır. (Bu artış, emekli kamu görevlilerine de yansıtılacaktır.)

TOPLU SÖZLEޞME İKRAMİYESİ: 2012 yılında 90 TL, 2013 yılında 120 TL olmalı.

Eޞ YARDIMI: 2012 yılında 200 TL, 2013 yılında 240 TL olmalıdır. (Bu yardımdan emekli kamu görevlileri de yararlanacaktır.)

ÇOCUK YARDIMI: 2012 yılında 50 TL, 2013 yılında 60 TL olmalı, üniversite öğrenimi gören çocuklar için bir kat artırımlı olarak ödenmelidir. (Bu yardımdan emekli kamu görevlileri de yararlanacaktır.)

YAN ÖDEME KATSAYISI: Yan ödeme katsayısı 3 kat artırılarak, memur maaş katsayısına eşitlenmelidir.

DOĞUM YARDIMI: 165 TL olan doğum yardımı 660 TL’ye yükseltilmelidir. (Bu yardım emekli kamu görevlilerine de yansıtılacaktır.)

ÖLÜM YARDIMI: 1256 TL olan ölüm yardımı; memurun kendisi için 2512 TL’ye, eş ve çocukları için 628 TL olan ölüm yardımı 1256 TL’ye çıkarılmalıdır.

KREޞ YARDIMI: Kurumlarca kreş hizmeti sunulmalıdır. Kreş hizmetinin sunulmaması halinde 0-4 yaş grubundaki her çocuk için 140 TL ödenmelidir.

EVLENME YARDIMI: İlk defa evlenen memura 3140 TL, ilk defa evlenen çocuğuna ise 1884 TL evlenme yardımı verilmelidir.

ULAޞIM YARDIMI: Kamu görevlilerine her mesai günü için 4 TL ulaşım yardımı yapılmalıdır.

YEMEK YARDIMI: Kamu görevlilerine çalışma saati içerisindeki her öğün için 5 TL yemek yardımı ödenmelidir.

GİYECEK YARDIMI: Kamu görevlilerinin tamamına en düşük 100 TL olmak üzere giyecek yardımı yapılmalıdır.

MUAYENE VE TEDAVİ KATILIM PAYI: Muayene katılım payı ve reçete bedeli katılım payı alınmamalıdır. (Kamu görevlileri emeklileri dâhil olmak üzere)

 

4/C  STATÜSÜNDE İSTİHDAM EDİLEN PERSONELLE İLGİLİ OLARAK;

* 4/C Statüsündeki personel 12 ay süreyle istihdam edilmelidir.

* Mevcut ücretlerine 200 TL seyyanen zam yapılmalıdır.

* Eş, çocuk, giyecek ve yemek yardımından yararlandırılmalı, çalışmalarına esas sözleşmelerinden damga vergisi alınmamalıdır.

* 1 Ocak 2013 itibarıyla kadrolu statüye geçirilmelidir.

 

      SÖZLEޞMELİ PERSONELLE İLGİLİ OLARAK;

* 657 Sayılı Kanunun 4/B Maddesi,  5593 Sayılı Kanun,  TRT,  Gençlik ve Spor Bakanlığı, İl Özel İdareleri ile diğer kurumlardaki sözleşmeli personel ile 399 Sayılı KHK kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personel kadrolu statüye geçirilmelidir.

* Ek olarak; Kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsünde istihdam edilenlerden ön lisans ve lisans mezunu olup yürüttükleri görevler itibarıyla memurluk sıfatını gerektiren hizmetleri yürütenler memur kadrolarına geçirilmelidir.

 

     Ahmet Gündoğdu, taleplerinin tamamını ise önümüzdeki günlerde kitap haline getirerek kamuoyu ile paylaşacaklarını sözlerine ekledi.

 

border=

 

border=

HABER 7 SON DAKİKA