MEMURSEN'DEN BAŞBAKANA ZİYARET
Eklenme tarihi : 20.08.2010 00:00:00 - 1941 Okunma

            Ziyarete, Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut KAÇAR, Memur-Sen Genel Teşkilatlanma Sekreteri ve Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet YILDIZ, Memur-Sen Genel Mali Sekreteri ve Büro-Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf YAZGAN, Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri ve Enerji-Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram TOMBUL, Memur-Sen Genel Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Halit ORTAKÖY, Memur-Sen Genel Eğitim ve Dış İlişkiler Sekreteri Ahmet KAYTAN, Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Günay KAYA, Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel TURBAY, Birlik-Haber-Sen Genel Başkanı Ali ERDOĞAN, Ulaştırma-Memur-Sen Genel Başkanı Halil İbrahim KÜTÜK, Bayındır-Memur-Sen Genel Başkanı Abdülhadi KARASAPAN, Kültür-Memur-Sen Genel Başkanı Galip YILDIRIM, Emekli-Bir-Sen Genel Başkanı İsrafil ODABAŞ ve Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil ETYEMEZ katıldılar.

<ğxml:namespace prefix = o ns = urn:schemas-microsoft-com:office:office />

hspace=0

            Ziyarette söz alan Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Galip YILDIRIM'da bakanlığımız ve çalışanların durumları ile taleplerini Sn.Başbakan'a aktardılar.

            Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet GÜNDOĞDU, Türkiye nin geçmişte yaşamış olduğu sıkıntıların tamamının kaynağının 12 Eylül Anayasası olduğunu belirterek, Türkiye nin tüm kesimlerini kuşatacak demokratik, uygar bir Anayasa hazırlanmasını istedi.

            Konfederasyonumuzun Genel Başkanı GÜNDOĞDU, Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN la yaptıkları 2 saatlik görüşme sonrasında yaptığı açıklamada ''Memur-Sen ailesi olarak emek ve özgürlüğü çok önemsediklerini belirterek, demokratikleşme ve millet iradesinin çok önemli olduğunu vurguladı. 1961 ve 1982 Anayasalarının, milli egemenliğin bir bölümünü kurumlara devrettiğini, bundan dolayı kurumların TBMM'nin görev alanına rahatlıkla müdahale edebildiğini ifade eden Gündoğdu, ''Egemenlik Kayıtsız şartsız Milletindir' sözünün TBMM'nin duvarında aksesuar olarak kalmaması gerektiğini 1924 Anayasa'sında olduğu gibi egemenliğin sadece TBMM eliyle kullanılmasını, eğitimde fırsat eşitliğinin sözde değil özde olmasını, inanç hürriyetinin ve demokratikleşmenin önünün açılmasını önemsediklerini belirtti.

hspace=0

BAŞBAKAN TOPLU SÖZLEŞME İSTEĞİNE DESTEK VERDİ

            GÜNDOĞDU, Başbakan ERDOĞAN dan, memurlara toplu sözleşme hakkı talep ettiklerini dile getirerek, Yasamızın toplu görüşmeli olması dolayısıyla, 6 yıldır toplu görüşmeye oturup, Uzlaştırma Kurulu kararlarının tavsiyeden öteye gitmemesi, Anayasa nın 90. maddesindeki çalışanlar ifadesine işlerlik kazandırmasını, işçi-memur ayrımının kaldırılmasını ve toplu sözleşme hakkının verilmesini istedik'' dedi. Sayın Başbakan da bu konularda her türlü desteği vereceklerini söyledi. GÜNDOĞDU ayrıca İşçi-memur ayrımının kaldırılmasını ve 2 milyon memurun hakkını savunmayı önemsiyoruz. Enflasyona ezdirmeme kriterinin bu zamana kadar yer almasının yeterli olmadığını ilettik. Türkiye de ortalama yüzde 4,5 büyüme var. Bu büyümeden çalışanlara da pay verilmesini talep ettik. Çalışan işçi, memur fark etmiyor, bütün herkesin verdiği vergi aynı. Biz çalışan memurlar için, ücretliler için 5 puan vergi diliminde indirim talep ettik. diye konuştu.

EN AZ 100 YTL İYİLEŞTİRME TALEP ETTİ

            Memurlara ek ödemenin gündemde olduğunu hatırlatarak, bu konuda kamuoyuna yansıyan rakamlardan memnun olmadıklarını söyleyen GÜNDOĞDU, 15 Ağustos itibariyle en az 100 YTL den başlamak üzere iyileştirmeler yapılmasını istedi. GÜNDOĞDU, ocak ayında da yeni bir iyileştirme gerçekleştirilmesini ve 2010 yılında eşit işe eşit ücret ilkesinin tamamlanmasını önerdiklerini bildirdi.

            GÜNDOĞDU, eşleri çalışmayan aileler için eş yardımının 77 YTL den 120 YTL ye çıkarılmasını, çocuk yardımının iki çocukla sınırlandırılmasının kaldırılmasını istediklerini ve bu rakamında 25 YTL den az olmamasını istedi.

            GÜNDOĞDU, çalışan memurlara verilen aylık promosyonlarla ilgili ödemelerin emeklilere de yapılmasını istediklerini belirterek, Emekli Bir-Sen in olmazsa olmaz talebidir. Emeklilere de sendika hakkı verilmesini istiyoruz. dedi.

            KEY hesaplarının üçte ikisinin çalışanlara verildiğini, üçte birinin haklarını henüz almadığını hatırlatan GÜNDOĞDU, Bu konuda bir komisyon kurulmasını, konfederasyonlardan birer temsilcinin bulunmasını talep ettik. Başbakan da bununla ilgili bir çalışma başlatılacağını söyledi diye konuştu.

            GÜNDOĞDU, Diyanet-Sen aracılığıyla bir taleplerinin daha olduğuna işaret ederek, Diyanet çalışanlarına yönelik bir teşkilat yasası çıkarılmasını istiyoruz.

            KESK in toplu görüşme değil toplu sözleşme istediğini ve masaya oturmayacağını açıkladığının hatırlatılması üzerine GÜNDOĞDU, Toplu görüşme yasası 7 yıldır yürürlükte. KESK de ilk 4 yıl bu yasayla masaya oturmuştu. Bu sene oturup oturmayacağını onlar bilir. Biz üç aydır hazırlanıyoruz. Elimizde veriler var, masaya bu verilerle oturacağız. Diğer konfederasyonlarla işbirliği yapıp grevli toplu sözleşmeli sendika yasasına kavuşmanın önündeki engelleri kaldırmak için hep birlikte çalışmalıyız. dedi.

            Başbakan ın Anayasa konusunda açıklaması oldu muğ yönündeki soruya ise GÜNDOĞDU, Kendisinin yorumu olmadı. Türkiye şu an yaşanan sorunları ancak sivil, özgürlükçü bir Anayasa ile çözebilir. 12 Eylül Anayasası nın kayıtsız şartsız egemenlik milletindir sözünü belli kurumlara vermesi değil 1924 Anayasası nda olduğu gibi Meclis eliyle yürütülmesinin önünü açacak bir Anayasa ya ihtiyaç vardır. 61 ve 82 Anayasası nın ruhu bu yaklaşımı yansıtmıyor'' dedi.

            Taleplerinizin kabul edilmemesi durumunda eylem hazırlığınız var mığ şeklindeki soruya ise GÜNDOĞDU A planımız diyalog ve uzlaşmadır. Ancak taleplerimiz kabul görmezse çalışanları memnun etmeyecek kararların altına asla imza atmayız. İmza atmamak demek de alanları ve eylemleri beraberinde getirir. şeklinde cevap verdi.

            Din görevlilerine fazla mesai verilmesi yönündeki bir başka soruya ise GÜNDOĞDU, Diyanet çalışanlarının memur statüsünde haklara kavuşmasını istiyoruz. İmamların resmi tatillerde görev yapma durumları oluyor. Bayram namazı gibi. Biz bunların da mesai kapsamına alınmasını ve mesai verilmesini istiyoruz. diye konuştu.

HABER 7 SON DAKİKA