MEVLANA NIN 800.DOĞUM YILI KUTLANDI
Eklenme tarihi : 20.08.2010 00:00:00 - 1897 Okunma

MEVLANA NIN 800.DOĞUM YILI KUTLANDI…<ğxml:namespace prefix = o ns = urn:schemas-microsoft-com:office:office />

 

HZ.MEVLANA 800 YAŞINDA...

 

UNESCO tarafından ilan edilen 2007 Mevlana yılı ile çakışan Mevlana hazretlerinin 800. doğum yıldönümü kutlamaları kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Konya Valisi Osman Aydın önderliğinde, Mevlana için yapılan en büyük kutlama organizasyonu Konya stadında yapılan görkemli törenle gerçekleşti.30.09.2007

 

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İSEN, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Vekili Mustafa BÜYÜK, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Mustafa ATALAR, Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Galip YILDIRIM, Genel Sekreter Mecit ERDOĞAN, Genel Mali Sekreter Ahmet KALKAN ve yönetim kurulu üyemiz İbrahim Etem ARIOĞLU'da Atatürk stadyumunda programa katılanlar arasındaydı.

 

İftardan sonra stada akın eden 25 bin kişi izdihama neden olurken, Kenan Işık ın sunuculuğunu üstlendiği gecede Türk mühendislerince üretilen ve dünyada ilk olma özelliği taşıyan yapay bulut sistemi de bu geceye renk kattı. Yapay Bulut un kullanıldığı gösteride, Belçika dan yine bu geceye özel getirtilen Lazerler yardımıyla Semazenlerin göğe yükselişleri temsil edildi. Sis bombaları patlatılarak gökyüzünde oluşturulan yapay bulutun yansıra piroteknik malzeme ve havai fişekle gösteri yapıldı.

 

Hazreti Mevlana nın doğumunun 800. yıldönümü nedeniyle Konya Atatürk Stadyumu nda gerçekleştirilen görkemli kutlama ve anma töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY, dünyanın Mevlana hoşgörüsü ve insan sevgisine ihtiyacının olduğunu söyledi.

 

UNESCO nun kararıyla dünyanın her yerinde Mevlana etkinlikleri yapıldığı hatırlatan Bakan GÜNAY, Bu gece insanlığa ışık tutan bir büyük insanın 800. doğum yıldönümünü kutlamak için buradayız. Bu yıl bu müstesna insanın adına ve onuruna UNESCO nun kararıyla Mevlana yılı etkinlikleri yapılıyor. Büyük fikir adamı, mutasavvıf, bilgin ve şair, Celalettin Rumi nin 800. doğum yıl dönünü kutluyoruz. Şeb i Arus a kadar 100 e yakın tören, yüksek düzeyde fikir toplantısı, gösteriler ve sema ayinleri gerçekleşti ve gerçekleşecek. Bu gece, onun yaşadığı olgunlaştığı, yaşlandığı özdeşleştiği ve sevgilisi yaratana kavuştuğu kentte bu güzel Konya da bu törenlerin belki en görkemlisine hep birlikte tanık olacağız. Bir insan için, bir fani için doğumundan 800 yıl sonra dünyanın her tarafında çoğalan bir coşkuyla sevgiyle ve saygıyla anılmak ne büyük bir bahtiyarlıktır. Bu göz kamaştıran ilgi hanesinin merkezinden, sevgiye adanmış bir ömür, bilgi öğrenme ve öğretme ceddi ve insanlığın en muhtaç olduğu duygu hoşgörü yatıyor. Çağın ve asırların alimlerine derin bir hayranlıkla, peygamber değil, fakat kitabı var. Dedirtebilen bu başarının temelinde aşk yatıyor. Yaradan ve onun yarattıklarını anlamaya duyulan sonsuz, sınırsız, karşı konulmaz, tarifsiz aşk yatıyor. Sonsuzluktur aşk ve sürer sonsuza dek. aşık asra asla zincirlenmeyecek er geç, çıkageldiğinde mahşer günümüz mahkum olacak. dedi.

 

Mevlana Celalettin Rumi, insanlığın 21. yüzyılda ihtiyaç duyduğu ve anlamaya çalıştığı öğretilerini yüzyıllar öncesinden anlattığını kaydeden Bakan GÜNAY, Bu anma ve kutlama törenleri bile onun temsil ettiği sevgi ve hoşgörüye ne kadar ihtiyacı olduğunun açık kanıtıdır. Ön Asya da, Ortadoğu da, mahallemizde, kendi içimizde Mevlana ya ihtiyaç var. diye konuştu.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir AKYÜREK te, Hazreti Mevlana yı ne kadar ansak, ne kadar isminden, sözlerinden bahsetsek onu tam olarak anlatmaya gücümüz yetmez. Çünkü o derinliğe ulaşmak bizlerin haddine değildir. diye konuştu.

Konya Valisi Osman AYDIN da Mevlana nın dünyanın her yerinde din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin asırlardır bütün insanlığı kucakladığını anlattı.

 

Daha sonra Ahmet ÖZHAN'nın sunduğu konserin ardından programda Mevlevi dergahlarından 300 semazen bir araya gelerek Konya da dev bir Sema gösterisi gerçekleştirdi. Türkiye nin 18 ayrı noktasındaki Mevlevihane den Konya daki programla eşzamanlı olarak yapılan sema gösterisi canlı yayınla Atatürk Stadyumu na yansıtıldı.

HABER 7 SON DAKİKA