Ek Göstergeler İçin İlk Komisyon Toplantısı Gerçekleştirildi “Adaletin Yeniden Tesis Edilmesine İhtiyaç Var”
Eklenme tarihi : 11.05.2022 14:47:44 - 577 Okunma

Memur-Sen ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 6. Dönem Toplu Sözleşme’de imza altına alınan “3600 ek gösterge ve ek göstergelere ilişkin düzenleme yapılması” konusunda ilk komisyon toplantısı gerçekleşti.

3600toplantısı1

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Genel Başkanımız Mecit Erdoğan ve Memur-Sen’e bağlı sendikaların Genel Başkanları ile hükümet kanadından yetkililer katıldı.

3600ilktoplantı2

Toplantıda 3600 ek gösterge konusunun pandeminin getirdiği ekonomik sorunlarla birlikte daha önemli hale geldiğine dikkat çeken Bakan Bilgin, “Küresel salgın ile birlikte enerji fiyatlarındaki artış, maliyet artışları ve lojistik problemler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomik olarak olumsuz etkilere sebep oluşturmuştur. Türkiye’nin mevcut sorunlara karşı ekonomik politikalarla verdiği cevapların yanında sosyal politikalarla verdiği cevapları da vardır. Bakanlık olarak yeni ekonomik modelin yanında yeni sosyal politikaları da hayata geçirerek toplumun krizlere karşı korunmasını sağlayacak tedbirler aldık. Yaptığımız toplu sözleşmeler de bu konuda önemli adımlardan biridir. Fakat enflasyonist ortam yaptığımız toplu sözleşmelerde ciddi aşınmalara yol açtı. Bu aşınmalara karşı enflasyon farkı ve sosyal denge desteği gibi unsurlar devreye soktuk. Bu çalışmaların yeteri olduğunu söylemek mümkün değil ancak yapılacak ilavelerle bunları yeterli hale getireceğiz. Bugün de 3600 ek gösterge ile kamu çalışanlarımızın adil bir şekilde beklentilerini karşılayacak bir düzenleme yapacak kararlılıktayız. Cumhurbaşkanımız meselenin bu yıl içinde çözüleceğini ifade etti. Konunun çözümüne ilişkin gerçekleştirdiğimiz bu komisyon toplantısında; meseleler ele alınacak, sosyal tarafların talepleri dile getirilecek ve sorunun teknik çözümüne ilişkin kamu kuruluşlarının önerileri değerlendirilecektir. Bugüne kadar büyük değişimler gerçekleştirdik. 3600 ek gösterge konusunda da büyük bir adım atacağız ve kamu personelleri arasındaki adaletsizlik duygusunu ortadan kaldıran bir düzenleme ile beklentileri karşılayacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

3600toplantısı2

3600 Ek Gösterge Vaat Olmaktan Çıkmıştır

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 3600 ek gösterge çalışmalarındaki temel amacın; kamu görevlilerinin ekonomik olarak iyileşmesini sağlamak, sosyal refahına katkıda bulunmak, mesleki motivasyonunu artırmak ve beklentilerini karşılamak olduğunun altını çizerek, “ Toplu sözleşme kararı gereği 2022 yılı içerisinde tamamlanması gereken 3600 ek gösterge konusunun yılın ilk yarısında tamamlanması için mutabık kaldık. Ek gösterge sistematiği; kamuda çalışanların hiyerarşik düzen ve mesleki sorumluluklarını dikkate alarak yapılan bir düzenlemedir. Zamanla çeşitli bozuklukların oluştuğu bu düzenlemenin yeniden toparlanması ve beklentileri karşılaması adına biz de katkı sunacağız. 3600 ek gösterge konusunu toplu sözleşme ile vaat olmaktan çıkarıp bir yol haritasına dönüştürdük. Bu konunun ele alınması gerek kamu görevlileri açısından gerekse kamu personel sistemi açısından son derece önemlidir. Bir takvim dahilinde yapılacak çalışma ile 3600 ek gösterge konusunu hayata geçireceğiz. 6. Dönem Toplu sözleşme ile 3600 ek göstergenin sadece belirli meslek grupları üzerinden değil daha geniş bir çerçeveden ele alınmasına karar vermiştik. Ara düzenlemelerle ortaya çıkan sorunların çözümü için adaletin yeniden tesis edilmesine ve ek göstergelere ilişkin düzenlemenin topyekûn ele alınmasına ihtiyaç vardır. Bu masada adaletin yeniden tesis edilmesi için olağanüstü bir gayret göstereceğiz. Bu konunun akabinde yine toplu sözleşme ile karara bağladığımız sözleşmeli personellerin kadroya geçirilmesi konusunun da bakanlık ile eşzamanlı olarak görüşülmesi adına çalışmalarımızı ilerleyen günlerde başlatacağız” diye konuştu.

Toplantının ardından basın mensuplarına kısa bir açıklamada bulunan Genel Başkan Ali Yalçın, ikinci toplantının 16 Mart’ta gerçekleştirileceğini, Bakanlık tarafından kamu görevlilerine yönelik istatistik ve mevcudu özetleyen bir çalışmanın kendilerine sunulduğunu belirterek, bir sonraki toplantıya kadar taraflar olarak bu sağlıklı veriler üzerinden teknik ekiplerin çalışma yapacağını ifade etti.

3600toplantısı3

HABER 7 SON DAKİKA