“ENGELLERİ AŞMAK İÇİN HEP BİRLİKTE”YİZ
Eklenme tarihi : 05.12.2017 09:11:36 - 1360 Okunma

Memur-Sen’e bağlı TOÇ BİR-SEN, ‘Dünya Engelliler Günü’ kapsamında, "Engelleri Aşmak İçin Hep Birlikte" temalı bir program düzenledi. Orman Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programa, Kültür Memur-Sen Genel Başkanımız Mecit Erdoğan ile Genel Başkan Yardımcımız Fahri Ekinci’nin yanı sıra Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, 22.-23. Dönem Milletvekili Lokman Ayva, TOÇ Bir-Sen Genel Başkanı Hüseyin Öztürk, Memur-Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Elvan Uğurlu, Memur-Sen bünyesinde faaliyet gösteren komisyonlar ve çok sayıda davetli katıldı.

IMG-0755

IMG-0761

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yaptığı konuşmada farkındalığın artırılması gerektiğine dikkat çekerek, örgütlü olmanın önemine ve kamu hayatının kolaylaştırılmasına yönelik mesajlar verdi.

Farkındalığımızı Artırmalıyız

Kimsenin kendi hayatını doğmadan önce seçemediğini belirten Yalçın, yaşanan hayatların takdir-i ilahi’nin bir iradesi olduğunu vurguladı. Aile ve sosyal çevre olarak insanlara düşenin ‘Hepimizin sanatkârı Allah’tır’ fikrini benimsemek olduğunu kaydeden Yalçın, “İnsanları olduğu şekliyle kabul etmek bizim değerlerimizi ifade eder. ‘Hepimiz birer engelli adayayız’ düşüncesini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız, daima bu farkındalık düzeyinde hareket etmeliyiz” diye konuştu.

Yalçın’dan Örgütlülüğün Önemine Vurgu

Kamunun hayatı zorlaştıran ya da kolaylaştıran şekillerde tanzim edilebileceğini kaydeden Yalçın, kamunun hayatı kolaylaştırması için gerekli adımların atılması için örgütlü güçlerin mücadele etmesi gerektiğini belirtti. Yalçın, kamudaki olumlu adımların da örgütlü güçlerin katkılarıyla atıldığını söyledi.

IMG-0772

“Bireysel bazda, aile ve sosyal bazda ve kamu bazında engelleri aşabilecek güç, örgütlenmekten geçiyor” diyen Yalçın, “Eğer örgütlenebilirsek, saydığım bu üç noktadaki tıkanıkları gideririz. Bireysel olarak, alleme-i cihan olsak cürüm kadar yer yakarız, ama örgütlendiğimiz zaman, sözümüzü ve birlikteliğimizi yükselttiğimiz zaman, aşamadığımız, gideremediğimiz hiçbir sorun kalmaz” ifadelerini kullandı.

Engellilere Yönelik Kazanımlar

Konuşmasında Memur-Sen’in engellilere yönelik kazanımlarından bahseden Yalçın, “2008 yılında Memura, bakmakla yükümlü olduğu hastasına kendisinden başka bakacak kimsenin bulunmaması ve ağlık raporuyla refakatçi tahsisinin belgelendirilmesi ve raporda öngörülen süreyi aşmaması kaydıyla yılda 1 aya kadar aylıklı refakat izni verilmesini sağladık.

Kamu kurum ve kuruluşu yönüyle ayırım yapılmaksızın kamuya ait servis araçlarından yararlanmalarının sağlanması bunun mümkün olmadığı durumlarda toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanmaları yönünde düzenleme yapılmasını, engelli kardeşlerimizin atama ve yer değiştirmelerinde engelleri açısından sıkıntı oluşturmayacak hizmet alanlarında ve birimlerinde görev yapmalarını sağlayacak tedbirlerin alınması temin ettik. Kamu hizmet binalarının engelli kamu çalışanlarının çalışma şartlarını kolaylaştıracak şekilde düzenlenmesi hususunda bu konu ile ilgili olarak daha önce yayımlanan Başbakanlık Genelgesi de dikkate alınarak bir Genelge yayımlattık. 2009 yılında ise Kamu çalışanlarının kanunen bakmakla yükümlü bulunduğu bakıma muhtaç engelli aile fertlerinin olması durumunda, söz konusu personele engelli aile ferdinin bakımı için günlük 1 saat izin verilmesi ve personelin nöbet ve gece çalışmasında muaf tutulması için gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapılmasını sağladık. 4. Dönem Toplum Sözleşme’de çocuklar için verilmekte olan aile yardımı ödeneği, engellilik ölçütü, Sınıflandırılması ve engellilere verilecek Sağlık Kurulu Raporları hakkında yönetmelik hükümlerine göre en az % 40 engelli olan çocuklar için %50 artırımlı ödenmesini elde ettik.

Yürütmekte oldukları görevlerine  intibakları ve mesleki verimliliklerini   arttırmak üzere mesleki  uyum  eğitimleri  düzenlenmesi,engelliliklerinden  kaynaklanan     dezavantajlı     durumların asgariye    indirilmesi amacıyla  fiziki çalışma  koşullarının  iyileştirilmesi, memuriyet    mahalli   dışında eğitim,   kurs,   seminer   ve   benzeri   çalışmalar için görevlendirilmesi ve gerekli olması halinde kurumca refakatçi görevlendirilmesi, kamu konutlarından  yararlanmada  pozitif  ayrımcılık sağlanması, amacına dönük olarak gerekli tedbirlerin alınmasını örgütlü gücümüzle sağlamayı başardık” dedi. Yalçın, kurumsal olarak Engelliler Komisyonu’nun önünde bütçe engeli olmadığının altını çizerek, “Engelli komisyonumuzun harcama engeli yoktur, yeter ki çalışılsın, yeter ki çaba gösterilsin, yeter ki engelli kardeşlerimiz örgütlenebilsin” şeklinde konuştu.

Çalık’tan Memur-Sen ve TOÇ Bir-Sen’e Teşekkür

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, "Engelli vatandaşlarımıza sadece bugün değil tüm yaşamları boyunca engin bir sevgiyle sahip çıkmalı, onların hayatını kolaylaştırmak adına hep birlikte destek olmalıyız. Bu kapsam Memur-Sen ve TOÇ Bir-Sen’i yürekten kutluyor, engellilerimize verdikleri değerden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

IMG-0769

Öztürk: Engelleri Aşmak İçin Güç birliği Yapmalıyız

TOÇ Bir-Sen Genel Başkanı Hüseyin Öztürk ise, “Yaşamın her alanında birlikte olduğumuz Engelli kardeşlerimizin dert ve sıkıntılarını hatırlamak ve her şeye rağmen elde ettikleri başarılarını konuşmak sadece bir güne sıkıştırılamayacak kadar önemli bir konudur. Bununla birlikte 3 Aralık tarihi tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de engelli kardeşlerimizin bir kez daha hatırlanması adına önemli bir farkındalık oluşturuyor, yaptıklarımız ve yapacaklarımız için de bizlere muhasebe yapma fırsatı sunuyor” dedi. “Önce insan diyen, insanı eşrefi mahlûkat olarak, yani yaratılmışların en şereflisi olarak gören herkes; engelli kardeşlerimizin sorunlarıyla hemhal olmak, engelleri hep birlikte aşmak için güç birliği yapmak zorundadır” diyen Öztürk, “Bu hem insani, hem ahlaki hem de İslami bir sorumluluk ve görevdir. Bu anlayışla ve bilinçle bizler; asıl engelin bedende değil beyinde olduğuna, alışmak değil aşılmak için olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu.

IMG-0765

Uğurlu: Çalışma Hayatındaki Engelleri Kaldıralım 

Programda konuşan Memur-Sen Engelliler Komisyonu Genel Başkanı Elvan Uğurlu, engellilerin sorunlarının bulunduğuna dikkat çekerek bu sorunları gündemlerinde tuttuklarını, çözülmesine yönelik de adımlar attıklarını belirtti. 

IMG-0752

Hizmetli kadrosundaki engellilerin ivedilikle diğer kadrolara atanmasının çalışma hayatında kolaylıklar sağlayacağını belirten Uğurlu engellilerin çalışma hayatında yaşadığı sıkıntıları şu şekilde sıraladı, “Bugün 18 bin hizmetli kadrosu, 19 bin de genel idare hizmetlerinde bulunan kadrolarımız var. Çalışma yaşamı içerisinde, memur kadrosuyla hizmetli kadrosunda hemen hemen aynı düzeyde atamalar yapılıyor, bu ciddi sıkıntılar oluşturuyor. Çalışma yaşamına giren engelli arkadaşlarımız, okul müdürleriyle karşı karşıya gelebilmektedir. Engellilerden öyle telefonlar geliyor ki, ‘başkanım, biz çalışmazken daha mutluyduk, birçok sıkıntımız var ve istifa noktasına gelmek üzereyiz’ diyen arkadaşlarımız var. 15 yılda emekli olan engelli arkadaşlarımızın emekli olduklarında belirlenen emekli ikramiyeleri, emekli yaşamları içerisinde ciddi sıkıntılar oluşturmaktadır. Bir yandan engellileri sosyal yaşam içerisinde katalım diye uğraşıyor, öte yandan emekli olan engelli kardeşlerimiz bin TL küsür maaşlarıyla evlerine kapanmayı tercih edebiliyorlar. Engellilerimizi sosyal hayata dâhil edelim, bunun için ne gerekiyorsa yapalım.” 

22.-23. Dönem Milletvekili Lokman Ayva ise, yaptığı konuşmada son 20 yılda engellilerin birçok alanda ileriye taşındığını ifade etti.

IMG-0781

Progamın son bölümünde katılımcılara çeşitli hediyeler takdim edilirken, Genel Başkanımız Mecit Erdoğan da 22.-23. Dönem Milletvekili Lokman Ayva’ya Toç-Bir-Sen tarafından hazırlanan hediye sepetini verdi.

IMG-0793

IMG-0747

IMG-0801

HABER 7 SON DAKİKA